Popestrite prostor s poudarjeno steno

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Najbrž ste že slišali za izraz 'poudarjena stena'. Gre za steno, ki se od ostalih v vašem domu razlikuje v barvi ali materialu in s tem ustvari vizualni poudarek v prostoru.
Oglej si celoten članek

Danes je izbire mnogo, saj se steno lahko poudari z mnogimi materiali in teksturami, ne le barvami, čeprav so tudi te na voljo v vse bolj živih in presenetljivih odtenkih. Za vas imamo ducat idej, kako poudariti steno v vašem prostoru.

 

Nekaj osnovnih nasvetov

S tem, ko izpostavimo eno izmed sten v stanovanju, prostoru dodamo kretaivni element (z drugimi besedami, popestrimo dolgočasno sobo). Hkrati pa lahko poudarjena stena vizualno spremeni prostor - svetle barve, zanimive grafike ter ogledala lahko prostor vizualno povečajo, temne pa zmanjšajo.

S tem, ko steno barvno poudarimo, razmejimo prostor in delu sicer odprtega tlorisa določimo specifično funkcijo. V dnevni sobi lahko tako ustvarimo jedilni kot tako, da steno, ob kateri stoji jedilna miza, barvno poudarimo in ji dodamo elemente, ki se skladajo z namenom obedovanja.

Barvo oziroma material stene lahko približamo posebnemu kosu pohištva, ki ga želimo poudariti. Če želimo na primer poudariti lesene stropne nosilce, lahko eno izmed sten oblečemo v staran les. Podobno: če ima vaš prostor visoke stropove, lahko to lastnost poudarite tako, da dodate vertikalno grafično poslikavo.

S kreativno obravnavo stene lahko pozornost odtrgamo od nečesa, kar ne zasluži pozornosti. Če vaše okno gleda na sosedov balkon, lahko na nasprotni steni ustvarite zanimivo poslikavo, na kateri se bo spočilo vaše oko.

 

Priporočamo in odsvetujemo

Priporočamo: Naj bo v vašem stanovanju samo ena poudarjena stena in naj bo le-ta poseben element. Bodite selektivni in ustvarite dih jemajočo steno, ki bo pritegnila pozornost vsakega gosta. Odsvetujemo: Več poudarkov v prostoru (oziroma v stanovanju).

Priporočamo: Povežite vaš poudarek z ostalimi elementi v prostoru, toda bodite ravno toliko kreativni, da ustvarite poseben, izstopajoč element. Odsvetujemo: Ne poskušajte izumiti nečesa novega, upoštevajte obstoječo oblikovno shemo in namen prostora.

Priporočamo: Izberite steno, ki potrebuje poudarek oziroma tisto, ki se zdi najprimernejša. Odsvetujemo poudarjanje sten z očitnimi napakami, kot so večje površine zasteklitev in vrat, saj le-te odtrgajo pozornost od poudarka.

Priporočamo: steno lahko poudarite tudi le v kosu - ozek in visok pas v vhodni veži ali pa pravokotnik nad jedilno mizo.

Ponavadi se kot steno s poudarkom izbere tisto, ki ima že sama po sobi edinstvene arhitekturne elemente, kot na primer štukature ali kamin. Prav tako so odlična izbira tiste stene, pred katerimi so postavljeni pomembni kosi pohištva: unikaten kavč ali pa razkošna postelja.

Preverite še: Katere zidne barve bodo prevladovale letos?

 

Ideje

TAPETA je odlična izbira, saj prostoru doda nekoliko skrivnostnosti in kreativnosti. Danes so na voljo tapete v različnih odtenkih, teksturah in grafikah. Od imitracij tkanin, kovinskih poudarkov ali retro geometrijskih vzorcev - vaše možnosti so neomejene.

 

OPAŽ je še ena izmed vse bolj priljubljenih oblikovalskih odločitev. Današnji opaž je daleč od opaža, ki še vztraja v hišah vaših babic, saj je eleganten in sodoben. Izberite široke deske in zanimiv zaključni premaz, najraje pa jih položite horizontalno.

 

POSLIKAVA ni zgolj za v otroške sobe. Če izberete pravi motiv (v mislih imejte tematiko, barvno shemo in merilo motiva), lahko ustvarite dramatične, drzne in zabavne rezultate.

 

OBLAZINJENA STENA je dobera izbira za udobne prostore s pridihom dekadentnosti. Naj bo to v dnevni sobi, jedilnici ali spalnici, oblazinjena stena bo dodala dinamiko, globino in teksturo.

 

ZIDNA BARVA je preprosta, vendar odlična izbira. Pobarvajte steno in nanjo obesite uokvirjeno platno - skoraj ne potrebujete ničesar več.  Ne bojte se temnih ali dramatičnih barv.

Kakorkoli se boste odločili, razmišljajte izven okvirjev. Veliko pozornosti namenite izbiri zaključnih premazov in barv. Vaša poudarjena stena bo poživila vaš prostor in mu dodala kanček osebnosti in stila.

Fotografije via Pinterest

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.