Spomini skozi barve

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Razstava abstraktnih in minimalnih platen, ki v sebi skrivajo marsikatero izkušnjo avtorja, svetovnega popotnika, so na ogled v septembru in oktobru na Zavodu RS za transfuzijsko medicino v Ljubljani.
Oglej si celoten članek

Naslov razstave umetnika in arhitekta Matjaža Dolničarja, Spomini skozi barve, pravzaprav raznoliko zbirko slikarskih platen še najbolje opiše. Gre za utrinke iz avtorjevih potovanj in življenja na tujem, prelitih na platna v ekspresivnih in nasičenih barvah. Čeprav vsako platno predstavlja ujet konkreten spomin iz avtorjevega življenja, pa abstrakten in ponekod minimalističen slog ponujata posamezniku odprto in široko interpretacijo.

Matjaž Dolničar, ki je v Avstraliji in Angliji študiral arhitekturo, je na tujem pridobil izkušnjo samostojnosti in multikulturalnosti, pa tudi nova poznanstva in veselje do življenja. Motivi, ki segajo preko kulturnih, naravnih in socialnih, pa tudi popolnoma osebnih in geografsko določenih, so naslikani v akrilih, dopolnjenih z različnimi kompoziti. Rezultat so reliefna in teksturirana platna z močnim izrazjem.

Predstavljamo nekaj izbranih del z razstave v vhodni avli Zavoda RS za transfuzijsko medicino, ki je na ogled na voljo do konca oktobra.

Morje zvezd

akril na platno, diptih | 2 platna po 58 x 58 cm

Diptih Morje zvezd predstavlja avtorjevo osebno izkušnjo noči na samotnem otoku Fraser. Preplet s planktonom bogatega morja in zvezdnatega neba v različnih odtenkih modre na spodnjem robu omeji neskončnost čistega peska. Luna v zgornjem kotu kompozicijo likovno zaključi.

 

Goreče mesto

akril na platno, triptih | 3 platna po 30 x 60 cm

Triptih Goreče mesto je vizija zelenega avstralskega mesta v sončnem zahodu. Morska obala, rastlinje in žgoče nebo predstavljajo tris zemlji osnovnih barv. Hkrati platna namigujejo na večno grožnjo avstralskih požarov.

 

Preplet kultur

akril na platno | 70 x 80 cm

Platno z naslovom Preplet kultur v sebi nosi kompleksno zgodbo multikulturalnosti, kot jo vidi avtor. Gre za brisanje mej kultur in nacionalnosti in nastajanje novih etničnih skupin. Vseeno pa je vsem skupno izhodišče, ki ga predstavlja zelena podlaga, ki se nemalokrat prebije skozi ostale sloje barv in nas opozori, da korenin ni mogoče zakriti.

 

Nikogaršnja zemlja

akril na platno z 18k zlatom | 70 x 90 cm

Avstralski staroselci, aborigini, trdijo da zemlja ne pripada nikomur, niti priseljencem-osvajalcem ne. Barve na platnu, ki izhajajo iz aboriginske zastave, predstavljajo razpokano zemljo (konflikt), črno nebo (avtentičnost prvotnih prebivalcev) in zlato sonce, ki je skupno vsem in simbolizira boljšo, skupno prihodnost.

 

Ironija vode

akril na platno z 18k zlatom, serija platen na bambusu | 40 x 150 cm

Razbeljeno nebo, izsušena tla v paleti toplih tonov, žgoče sonce in iskanje vode. Serija platen, nanizanih na bambusovo palico prikazujejo Ironijo vode: večinoma vodnata človeška telesa v puščavi iščejo svoj vir preživetja - vodo.

O avtorju

Vsa dela so na prodaj. Za več informacij o posameznem delu in nakup slike kontaktirajte avtorja: mdolnicar03@gmail.com

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.