Vodnik po sodobnih senčilih

Foto: Žurnal24 sodobna senčila Foto: Žurnal24 sodobna senčila Foto: Žurnal24 sodobna senčila Foto: Žurnal24 sodobna senčila Foto: Žurnal24 sodobna senčila Foto: Žurnal24 sodobna senčila Foto: Žurnal24 sodobna senčila Foto: Žurnal24 sodobna senčila Foto: Žurnal24 sodobna senčila Foto: Žurnal24 sodobna senčila Foto: Žurnal24 sodobna senčila Foto: Žurnal24 sodobna senčila Foto: Žurnal24 sodobna senčila Foto: Žurnal24 sodobna senčila Foto: Žurnal24 sodobna senčila Foto: Žurnal24 sodobna senčila Foto: Žurnal24 sodobna senčila Foto: Žurnal24 sodobna senčila Foto: Žurnal24 sodobna senčila
Gola okna in klasične zavese sta zgolj dve skrajnosti na široki paleti sodobnih senčil. V izboru predstavljamo tako konvencionalne kot nekonvencionalne možnosti zastiranja oken.
Oglej si celoten članek

Izbira senčil lahko doprinese več fk celostni podobi prostora, kot se zavedate. Nezastrta okna so izjemno sodobna in drzna izbira, medtem ko zastrta okna v prostor prinesejo mehko svetlobo in predvsem pripomorejo k omejevanju pogledov iz zunanjosti v notranjost.

Toda zavese niso edina možnost za senčenje in zastiranje oken. Poiskali smo nekaj alternativ, ki kažejo, da je senčenje kreativen proces, ki dopolni in odseva celostno podobo prostora.

Tip stekla

 

Že v izhodišču se lahko odločite, da boste imeli namesto navadnega stekla mlečno ali brušeno steklo

Mlečno steklo je odličen difuzor svetlobe, zaradi manjše količine neposrednih sončnih žarkov pa boste poleti lažje vzdrževali nizke temperature v notranjosti, pa tudi vaš parket bo dlje ohranil naravno barvo. Mlečno steklo priporočamo tistim z alergijami na pršice - te se namreč zelo rade zadržujejo v senčilih iz tekstila.

Poleg mlečnega stekla se lahko odločite tudi za nalepko za steklo v poljubni grafiki, barvi in velikosti. Večino nalepk je možno z lahkoto odstraniti, ko se je naveličate ali se preselite.

V kolikor pa ste zares drzni, pa se lahko odločite za sodobno vitražno steklo.

Alternative žaluzijam in roletam

Zunanja senčila so najboljše varovalo pred prekomernim poletnim pregrevanjem prostorov. Rolete in žaluzije so klasična izbira, na tržišču pa obstaja tudi veliko arhitekturno in slogovno izraznejših izbir.

 

Paneli: Paneli so lahko izdelani iz lesa ali kovine, po navadi so lasersko izrezani v drobnem in detajlnem ali pa sodobnem in grafičnem vzorcu, ki prepušča svetlobo v prostor kljub temu, da je panel zaprt. Ločimo med fiksnimi in premičnimi paneli. Slednji so lahko drsni ali zložljivi.

Polknice: Masivne polknice ali takšne s prilagodljivimi letvicami so najlepše v živih, mediteranskih barvah.

Korito z rožami: Rastline so barvite in če so dovolj goste, prostor tudi zasenčijo in zagotavljajo nekoliko zasebnosti.

Alternativa klasičnim zavesam

Zavese so danes na voljo v številnih sodobnih potiskih in tekstilijah. Klasične zavese prostoru dodajo mehko teksturo, prostor lahko optično povišajo, svetloba, ki prodre skozi zaveso, pa je nežna. Če zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne želite zaves v svojem stanovanju, pa smo pripravili nekaj alternativ.

 

Roloji: Roloji so preprosti za namestitev in uporabo, se prilagajajo sončnim razmeram in so grafično zanimivi. Njihova lahkotna materialnost pa prinese nežno igrivost v vsak prostor.

Umetnine in znaki: Pred okno lahko obesite umetnine - pa naj bodo to originalna platna ali grafike priznanih umetnikov ali pa zgolj vaše razglednice s potovanj in otroške risbice.

Neonski napisi, pločevinasti prometni znaki in informacijske table so odličen medij, ki popestri kuhinjo, otroško sobo ali igralnico.

Zavese iz nekonvencionalnih materialov: Tekstil ni edini material za zaveso - zaveso lahko ustvarite s koraldami ali podobnim drobnim materialom, pred okno pa lahko obesite tudi panel iz jeklenih žic.

Zemljevidi in plakati: Pred okno obesite šolski zemljevid z mehanizmom za navijanje - ne le, da so zemljevidi odlični pripomočki za učenje, so tudi grafično zanimivi. Podobno lahko storite s filmskimi ali promocijskimi plakati.

Rastline: Na notranjo okensko polico namestite visoke in goste rastline - s tem boste pridobili zasebnost, polepšali prostor in vanj vnesli nekaj žive energije. Odlična alternativa so tudi začimbnice (kako skrbeti zanje, si preberite tukaj).

Za celoten nabor možnosti si oglejte zgornjo galerijo!

fotografije: Freshome

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.