272 km/h - s kolesom!

Foto: Youtube
Foto: Youtube
Dosežek Avstrijca za Guinnessovo knjigo rekordov.
Oglej si celoten članek

Mladenič Elias Schwärzler je želel postati kolesar, ki si ga bomo zapomnili. Ker verjetno ne bo zmagal na Tour de France ali pa osvojil zlata v olimpijskem krosu, se je odločil za drugačen podvig - postati najhitrejši na svetu na ravnini. 

Da bi bilo to mogoče, si je sposodil Scottovo gorsko kolo, najel dirkališče Lausitzring v Nemčiji, kupil vrv in našel človeka s hitrim motorjem. To je bil Geri Gesslbauer s hondo CBR1000RR-R. Plačati je bilo treba še uradne merilce in sodnike iz Guinnessove knjige rekordov.

Ideja je bila preprosta: motor pospeši po stezi, nanj je pričvrščena vrv, ki jo prek krmila drži Scwärzler. Cilj je, da motor še pred koncem ravnine povleče kolo do 300 km/h. Takrat mora kolesar spustiti vrv, da se lahko oba varno ustavita. Izzivalec je bil seveda zaščiten z motoristično opremo, čeprav bi pri takšnih hitrostih v primeru padca še vedno zgledalo grdo.

A je uspelo! Sicer ne ravno 300 km/h, a tudi 272 km/h je zelo hitro. Kakih 30 let nazaj so to dosegali le superšportni avtomobili, ne pa človek na biciklu.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.