Ali bo Dars letos prenavljal avtoceste predčasno?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Pri upravljavcu avtocestnega omrežja so pojasnili, kakšne so možnosti.
Oglej si celoten članek

Promet na slovenskih avtocestah in hitrih cestah je od druge polovice marca kot posledica pandemije padel kar za 60 odstotkov. 

Kaj je novega na naših avtocestah?

Dars trenutne razmere izkorišča za nujna vzdrževalna dela, kot je preplastitev krajših posameznih odsekov, ki potekajo ob delni zapori. Prav tako je kot posledica zmanjšanja prometa stopila v veljavo uredba, ki tovornjakom tudi med vikendi dovoljuje neovirano vožnjo po avtocesti. 

Čeprav bi morale v teh dneh naše avtoceste še posebej v smeri od Avstrije proti Hrvaški zaradi bližnjih velikonočnih praznikih že pokati po šivih, pa turistične gneče zaradi razmer na Darsu letos ne pričakujejo. Kot opozarjajo v prometni napovedi za naslednji teden, pa bo na vseh krakih avtocest potekalo več, lahko tudi nekajdnevnih vzdrževalnih del. 

Predčasno ne, uspeh bo že lovljenje zdajšnjih rokov

Pred nami so tudi meseci glavne gradbene sezone. Dars ima za letos v načrtu kar nekaj obsežnih prenov omrežja. Eden glavnih projektov bo že tako za eno leto zakasnela prenova prve polovice avtoceste pri razcepu Malence skozi predor pod Golovcem.

Zanimalo nas je, ali bi lahko Dars glede na trenutne razmere tovrstne obnove začel predčasno. A na Darsu pravijo, da pri načrtovanih obsežnejših obnovah, ki trajajo na posameznem odseku neprekinjeno mesec, dva ali tri, "ni pričakovati, da bi glede na trenutno stanje postopkov lahko posamezna delovišča lahko odprli v kratkem."

Kot dodajajo na Darsu, se trenutno predvsem trudijo, da bi postopki javnih naročil kljub trenutnim razmeram tekli čim bolj nemoteno in da bi čim prej sklenili ustrezne pogodbe. "Vsekakor bo treba težiti k temu, da ko se tovrstno delovišče odpre, mora biti tudi v okviru pogodbenega roka delo zaključeno, ne glede na trenutno neznane napovedi glede razvoja dogodkov v zvezi s koronavirusom, saj vmes ni mogoče odpreti avtoceste, kjer so se začela dela, za promet. Gradbeni izvajalci morajo seveda med drugim imeti zagotovljene materiale (nekatere dobavljajo tudi iz tujine) in delavce," še pojasnjuje specifiko obsežnih prenov.

andrej.leban@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 17:57 4. April 2020.

    Dars and co,seveda boste julija do novembra ob največji gužvi. Za letos pogodbe še niso sklenjene, resno ?

  • 14:28 4. April 2020.

    Važno, da so se vinjete dobro prodale.

  • 09:47 4. April 2020.

    Če bo šlo tako naprej, se niti gneče v "turistični sezoni" ni bati in bojo lahko delali po načrtu. Ker …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.