Ali lahko zaradi ogrevanega volana in sedežev izpraznimo akumulator?

Foto: Gregor Prebil
Foto: Gregor Prebil
Standard v avtomobilu postaja sistem ogrevanja volana in sedežev, tudi zadnje klopi, Kaj tovrstne obremenitve pomenijo za akumulator v vozilu?
Oglej si celoten članek

Marsikateri voznik si raje, kot da bi zjutraj na mrazu drgnil steklo, v svojem vozilu omisli ogrevan vetrobran, ki se je tudi na našem preizkusu izkazal za hiter pripomoček za odmrznitev ledenega vetrobranskega stekla. Poleg tega v zadnjih letih v vse vrste vozil, tudi cenejše in manjše, avtomobilski proizvajalci vgrajujejo sistem ogrevanja sedežev in volana, s pomočjo katerih na bolj udoben način prevozimo prve kilometre na poti do službe, dokler klimatski sistem ne ogreje potovalne kabine. Bistvena prednost ogrevalnega sistema je prav udobje, saj se volan hitro ogreje na 32 stopinj Celzija in za vožnjo ne potrebujemo rokavic, enako velja za sedeže, ki grejejo tako zadnjico in hrbet, zato se lahko že takoj znebimo debelih vrhnjih delov oblačil. 

Vsi ti sistemi so veliki porabniki elektrike, ki jo mora zagotoviti akumulator in alternator. Kako obremenjen je zaradi tega akumulator vozila in ali lahko pride ob hkratni uporabi vseh sistemov do njegove izpraznitve? Toplota se namreč generira s tokom, ki teče skozi ogrevalne žice.

Foto: Gregor Prebil Gretje volana

Akumulatorji zaradi elektronike izboljšani

Primož Rožnik, tehnični inštruktor v podjetju GMT in ADEL in trikratni Mehanik leta pojasnjuje, da so zato v novejših vozilih akumulatorji in alternatorji izboljšani in ojačani z novimi tehnologijami, da lažje zadovoljijo povečane potrebe po električni energiji. "Se pa v praksi kaže, da kljub temu akumulatorske baterije odpovedujejo pogosteje, kot so pred leti. Tveganje za izpraznitev akumulatorja zaradi uporabe gretja sedeža in volana je majhno, saj ogrevanje deluje samo ob prižganem motorju. Kljub temu pa se lahko zgodi, da pod pogojem uporabe teh sistemov pri zelo ponavljajočih se kratkotrajnih vožnjah, izpraznimo baterijo do te mere, da le ta ni več sposobna zagnati motorja," dodaja Rožnik.

Obremenitev alternatorja je lahko večja od njegove zmogljivosti in se dodatna energija črpa iz akumulatorja, ki pa nima možnosti nadomestiti te izgube zaradi prekratkega časa delovanja motorja.

Popravila zelo zahtevna

Kaj pa, ko pride do okvare sistema za gretje? Specialist na področju prevlačevanja volanov in sedežev je Zdravko Železnik iz podjetja Avtotapetnik, ki nam je pojasnil, da je vzdrževanje grelnih naprav težko, ker so grelci pod prevleko, naj bo to pod usnjem ali blagom na volanu ali pod sedeži.

"Če gre za okvaro gretja na volanu, je treba obiskati pooblaščen servis. Tam s testerji ugotovijo napako. Tak volan je težko popraviti, saj so grelne naprave zelo močno prilepljene na plastičen volan,“ pravi sogovornik in svetuje, da, če je možno, se pri proizvajalcu znamke avtomobila naroči nov sitem in se zamenja.

Z menjavo sistemov za ogrevanje sedežev imajo veliko izkušenj, pri volanskih sistemih gretja pa je to težje, saj mora to delo opraviti avtoelektričar. "Za sedeže je stvar nekoliko lažja. Mi le vgradimo grelne naprave, nato pa avtoelektričar grelec poveže s sistemom napajanja,“ še pravi sogovornik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 22:12 10. Februar 2018.

    snežinko, to je res, zato je ta sistem prilična kozlarija, zaganjači zahtevajo drugačne, boljše, dražje, težje zasnove, isto alternatorji. Če ...

  • 11:55 10. Februar 2018.

    Seveda so navedli vse mogoče, samo pravega razloga za zanič accu ne: start-stop sistem. Vsak vžig avta vzame toliko energije ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.