Ali mehaniki bolj zaračunajo moškim ali ženskam?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V Veliki Britaniji so napravili raziskavo, ali morajo za isto popravilo na nekem servisu za avto več plačati moški ali ženske ter kako starost lastnika vpliva na račun. Kaj morate nujno storiti, preden odpeljete avto na servis?
Oglej si celoten članek

Pet let staro ford fiesto, ki je potrebovala nujen servis, so pri pri zavarovalniški družbi Sheilas' Wheels odpeljali kar k sto različnim neodvisnim serviserjem. Enkrat se je z njo pripeljala ženska, drugič pa moški. Sodelovalo je več voznikov in voznic v različnih starostnih skupinah.

Starejše moške imajo serviserji še posebej radi

V povprečju je moral moški lastnik za isto popravilo plačati kar 13 odstotkov več kot ženska. Še večje pa so bile razlike pri starosti - moškim, starim nad 60 let, so serviserji za menjavo alternatorja računali kar 32 odstotkov več kot pa ženskam iste starostne skupine. Tudi pri manjšem rednem servisu (+26 odstotkov) ali pri menjavi zavornih ploščic (+17 odstotkov) so bolj udarili starejše moške kot njihove ženske vrstnice, povzema raziskavo Auto Express.

V obrazložitvi raziskave so pri zavarovalnici opozorili, da avtomobili postajajo tehnično vse bolj zapleteni, zato se povprečni voznik ne more več spoznati nanje tako kot nekoč. To pa nudi serviserjem odlično priložnost, da lahko močno pretiravajo s svojimi cenami storitev, ne glede na spol. 

"Tudi če se na avto ne spoznate, je zelo priporočljivo, da se pred odhodom na servis oborožite s čim več znanja o napaki, ki tare vaš avto," svetujejo pri Sheilas' Wheels. "Najbolje je, da skušate na internetu pridobiti dodatne informacije o problemu in se podučite o okvirnih stroških popravila - nato pa se pozanimajte na različnih koncih, koliko bi vam za popravilo zaračunali."

Zanimivo je lani ena od raziskav, prav tako narejena v Veliki Britaniji, pokazala, da na servisih nekaj več plačajo ženske. Vendar je zdajšnja raziskava veliko bolj poglobljena in vsebuje več različnih scenarijev. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.