Ali odstranite kamenčke iz gume?

Foto: MatijaJanežič
Foto: MatijaJanežič
Ali z gum, ki jih spomladi in jeseni snamete z avtomobila, odstranite kamenčke in druge tujke, ki so se zagozdili med utore tekalne površine? Morda je dobro, da to storite.
Oglej si celoten članek

Kot pri marsikateri stvari tudi tu obstajata dva tabora. Večina mnenj na spletnih straneh proizvajalcev in javnih forumih pravi, da je treba s tekalnih površin gum pred shranjevanjem odstraniti tujke, saj lahko po nepotrebnem deformirajo tekalno površino gume in ji zmanjšajo funkcionalnost. Potencialno lahko tudi poslabšajo vozne lastnosti, saj zamašijo kanale, ki so namenjeni odvajanju vode s stične površine med gumo in podlago.

Pozor Maja spremembe pri pnevmatikah

Foto: MatijaJanežič guma, pnevmatika, kamenčki v gumi

Če se lotite odstranjevanja kamenčkov iz tekalne površine, to vsekakor naredite z orodjem z mehko konico, saj bi lahko z ostrim izvijačem ali podobnim orodjem poškodovali tekalno površino.

Avto Dejstva o pnevmatikah, ki jih večina ne pozna

Drugi tabor zatrjuje, da tisti, ki se loti odstranjevanje tujkov iz utorov na tekalnih površinah, le izgublja čas. Po nekaj kilometrih namreč kamenški sami padejo iz utorov, v gume pa se tako ali tako ujamejo novi. A osebna izkušnja pravi, da tisti zares trdovratni iz utora ne odletijo kar tako in ji je treba včasih tudi pomagati.

Kamenčki lahko vplivajo na centriranje

Vodjo Avto Akademije pri podjetju GMT Primoža Rožnika smo vprašali, kaj meni o odstranjevanju kamenčkov. Pravi, da vsaka motnja, ki odstopa od normalnega stanja, ni dobra, za vožnjo. Takšni so tudi kamenčki v tekalni površini, ki pa se med vožnjo običajno odstranijo sami, zato v bistvu niso nič kritičnega.

Foto: MatijaJanežič guma, pnevmatika, kamenčki v gumi

Bolj je pomembno, da se kamenčke iz utorov tekalne površine odstrani naslednje leto, preden se gume spet namesti na avtomobil. Predvsem večje kamenčke, ki bi morebiti ostali v utorih, je treba odstraniti pred centriranjem kolesa, saj bi ti lahko vplivali na njegovo uravnoteženost in kolo bi se lahko treslo.

Avto Veliki premiki na področju pnevmatik

Vendar pa je kamenčke še bolje pobrati iz utorov takoj, ko se gumo sname z avtomobila, saj tako nimajo možnosti, da bi deformirali tekalno površino. E bi tako ali tako morali shranjevati čiste, da na njih ni blata in druge umazanije, vendar je to čisto odvisno od lastnika. Nekateri jih pred shranjevanjem popolnoma očistijo, nekateri pa sploh ne. Vulkanizerji, ki gume svojih strank tudi shranjujejo, jih pred shranjevanjem ponavadi očistijo, saj tako laže ravnajo z njimi.

Foto: MatijaJanežič guma, pnevmatika, kamenčki v gumi

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 19:07 27. Februar 2021.

    zimske gume oprat, da gre sol dol. gled kamenčkov pa, poberte vse dol, pa jih zvagajte. no potem pa poglejte …

  • 06:45 26. Februar 2021.

    Poleg odstranitve kamenčkov je zelo dobro gume premazat z tekočino za vzdrževanje gum po celotni zunanji površini...saj le tako lahko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.