Avtodomi so letos in

Foto: Žurnal24 Kampiranje že nekaj let ne velja za najugodnejše dopustovanje, ta trend pa se bo
Če želite letošnje počitnice preživeti v avtodomu, pohitite z najemom, pri nakupu pa preudarno.
Oglej si celoten članek

Samo v marcu se je slovenski trg avtodomov povečal za tri dodatne proizvajalce hiš na kolesih. Če ste se odločili, da boste letošnje počitnice prepotovali in preživeli v avtodomu, je izbira za nakup ali najem pestra, prav tako pa tudi možnosti, da potegnete kratko.

 

Nakup avtodoma

Cena se giblje od 35 tisoč evrov naprej. Odvisna je od velikosti, platforme in opremljenosti vozila, navzgor skoraj ni omejitve. To velja tudi za seznam dodatne opreme, ki vsebuje od kamere za vzvratno vožnjo in zračnega vzmetenja do satelitske navigacije ter različnih dodatkov za udobje.

Avtodomi gredo za med
Po podatkih European Caravaning Federation je bilo v modelnem letu 2007 (od 1. septembra 2006 do 31. avgusta 2007) pri nas prodanih 261 avtodomov in 150 počitniških prikolic. Medtem ko je rast zanimanja za počitniške prikolice z 8,7 odstotka razmeroma skromna, pa je 71,7-odstotno povečanje prodaje avtodomov najvišje v Evropi. Še toliko bolj v primerjavi z evropskim trgom, ki je dosegel le 2,4-odstotno rast.

Iz ZDA 50 odstotkov ceneje
Slovensko tržišče avtodomov je tako bogato in razvejano kot trg osebnih avtomobilov. Zato je pred nakupom pomembno vedeti, kaj hočete, ali bolje rečeno, kaj si lahko privoščite.

Morda se boste ob ugodnem tečaju dolarja odločili za uvoz rabljenega ali novega avtodoma, saj je lahko cena uvoženega avtodoma iz ZDA nižja tudi do 50 odstotkov. Dilema novo ali rabljeno ostaja ista kot pri nakupu avtomobila, dodatna možnost, ki jo kot bodoči lastnik avtodoma lahko izkoristite, pa je nakup s še eno ali dvema družinama, saj avtodoma najverjetneje ne boste potrebovali vse dni v letu.

 

Najem avtodoma

Cena za najem je od 80 do 120 evrov na dan (v ta znesek je običajno zajetih tudi 300 prevoženih kilometrov). Prevladujejo avtodomi s spalnim nadstreškom oziroma alkovni. Večina ponudnikov ima v voznem parku do tri leta stare avtodome, zasebniki pa tudi starejše.

Za 1. maj že pozni
"Najem avtodomov je v Sloveniji dokaj razširjen, velika večina ponudnikov tovrstnih storitev pa ima glavne termine za letošnjo sezono v glavnem že rezervirane, če že ne oddane," je povedal Miha Jezovšek, namestnik glavnega urednika revije Avto-dom. Termin v visoki sezoni (od prvomajskih do jesenskih počitnic) boste morali rezervirati (in plačati akontacijo) vsaj štiri mesece vnaprej, izplača pa se povprašati po tako imenovanih last minute najemih, ko je ta lahko cenejši tudi do 30 odstotkov.

V večini primerov je ob najemu avtodoma treba deponirati varščino od približno 600 do tisoč evrov, odvisno od vrednosti avtodoma. Ne pozabite se pozanimati, kakšni so stroški dodatne kilometrine in morebitnih penalov za poškodbo avtodoma ali prepozno vrnitev.

Miha Jezovšek, namestnik urednika revije Avto-dom

 
Intervju z Miho Jezovškom:

Kakšne so letošnje tržne novosti in smernice med avtodomi?
Le
tos jih je nekoliko manj kot lani, vseeno pa boste le težko našli proizvajalce, ki ne bi prenovili vsaj ene modelne serije ali predstavili novega modela. Zelo dobro so sprejeti manjši avtodomi oziroma vani.

Na kaj je treba paziti pri nakupu?
Najpomembneje je, da se zavedate svojih dejanskih potreb in zahtev. Pomagajte si z najemom različnih modelov in obiskom katere od sejemskih prireditev. Vedite pa, da je avtodom smiselno kupiti le, če ga boste tudi dejansko uporabljali. In to celo leto, ne zgolj poleti.

Katere pa so najpogostejše napake kupcev?
Mnogi laični opazovalci na avtodome gledajo z rahlo romantičnim pridihom. Zato si avtodom, preden se odločite za njegov nakup, izposodite in preverite, ali je taka oblika preživljanja prostega časa za vas sploh primerna. Pri nakupu vsekakor ne hitite.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.