Avtomobil 95 odstotkov časa parkiran

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Statistični podatki iz leta 2010 kažejo, da je število avtomobilov na našem planetu naraslo preko številke milijardo. Ocenjuje se, da je kar 95 odstotkov svojega obstoja povprečni avtomobil parkiran na mestu.
Oglej si celoten članek

Vsak dan se po svetu proizvede 165.000 avtomobilov, več kot polovico industrijskih robotov uporabljajo v avtomobilski industriji, po nekaterih ocenah naj bi bilo v Los Angelesu več avtomobilov kot prebivalcev ...

Avtomobil predstavlja svobodo, pa čeprav je večino časa parkiran na mestu kažejo raziskave. Ljudje pa so za svobodo, ki jim jo omogoča lastništvo avtomobila, pripravljeni odšteti več tisoč evrov na leto.

Kaj bi bilo, če bi bilo?

Raziskovalci v Berkleyju v Kaliforniji so izračunali, da bi v prihodnosti, če bi si delili avtomobile, potrebovali le 15 odstotkov vozil, ki jih imamo na Zemlji danes. Pri čemer bi morala ta vozila imeti vgrajeno tehnologijo avtopilota za samodejno vožnjo, ljudje pa bi si morali avtomobile deliti. Uporabljali bi ga le takrat, ko bi ga potrebovali. Avtomobili bi morali biti električni in bi se morali samodejno polniti.

Jeff Greenblatt v svoji študiji tako ocenjuje, da bi lahko s floto vozilo veliko 15 odstotkov današnjega svetovnega avto parka, servisirali mobilnost celotnega prebivalstva planeta Zemlja. Če bi le ta bila pravilno načrtovana.

Kot zanimivost, avtomobil v vseh državah sveta ni najbolj množično prevozno sredstvo. V Somaliji imajo 200-krat več kamel kot avtomobilov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 10:54 23. Avgust 2015.

    zal portali ne dovoljujejo limanje linkov strokovnih clankov, zato se splaca guglanje.

  • 10:52 23. Avgust 2015.

    Slovenec dveh reči ne deli z nikomer. Avta in babe. Za babo ni čisto prepričan, a bo preživel. Sicer pa …

  • 09:42 23. Avgust 2015.

    Si bom pa res delil avto z drugimi. Nekateri delajo z avti kot svinja z mahom. Sam imam vedno avto …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.