Avtomobil bo prepoznal jezo voznika

Foto: EPFL-LTS5/PSA
Foto: EPFL-LTS5/PSA
Trenutno še vedno sami vozimo avtomobile. V prihodnosti bodo to počeli sami, namesto nas. V vmesnem času bo vozniku na voljo vse več sistemov za pomoč pri vožnji.
Oglej si celoten članek

Znanstveniki proučujejo možnost, kako bi s pomočjo kamere v vozilih sistemi prepoznali emocionalno stanje voznika.

Asistenčni varnostni sistemi že zdaj voznika opozarjajo na utrujenost in počitek, v prihodnje pa ga bodo opozarjali tudi na izbruhe jeze in jih z nasveti pomagali blažiti ali odpraviti. Raziskovalci v švicarskem razvojnem centru so v sodelovanju s koncernom PSA Peugeot Citroën razvili detektor, ki v vozilu na podlagi obrazne mimike prepoznava voznikova čustva. Prvi rezultati so obetavni.

Obrazno mimiko prepoznavajo s pomočjo infrardeče kamere, nameščene za volanski obroč. Da bi raziskavo poenostavili, je sistem prepoznaval le jezo in gnus, saj so si znaki med seboj zelo podobni. Raziskovalci so test izvedli s pomočjo metode draženja, ki ima od posameznika do posameznika različen učinek. Sistem se je izkazal za učinkovitega, saj je natančno prepoznal, kdaj se je nekdo ujezil.

Zaznavanje čustev je le eden od načinov, kako bi izboljšali varnost in udobje v vozilu. Znanstveniki želijo med drugim razviti sisteme, ki bodo prepoznali, kdaj voznik ni pozoren na vožnjo, in ga na to opozarjali z zvočnimi signali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:48 6. April 2014.

    Vse te bedarije se v avto vstavljajo z namenom vohunjenja ...<br /><br />Pametni tega ne bodo kupili ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.