Avtomobil kot baterija

Foto: Žurnal24 Električni avtomobili bodo v prihodnosti lahko del elektroomrežja. Polnili se bo
Razvoj omrežja.
“Najdlje so Danci, pri nas pa elektrike sploh še ni mogoče prodajati v omrežje,” pravi Andrej Pečjak.
Oglej si celoten članek

“Z dovolj velikim številom avtomobilov bi bilo mogoče poravnati nočno in dnevno proizvodnjo elektrike. Tako podnevi ne bi bilo treba vklapljati dodatnih elektrarn,” je za Žurnal24 idejo o vključitvi električnih avtomobilov v elektroomrežje komentiral Andrej Pečjak, slovenski pionir na področju teh avtomobilov.

Vozili bi se brezplačno
“Z avtomobilom se pripeljete v službo, tam ga priključite v omrežje in medtem oddate recimo dve kilovatni uri energije. To pa je smiselno šele, če za ti dve kilovatni uri zaslužite toliko, da v nočnem času za to dobite pet ali šest kilovatnih ur in se tako vozite brezplačno,” je pojasnil Pečjak. Potreba po shranjevanju električne energije pa postaja vse bolj aktualna hkrati s popularnostjo obnovljivih virov energije. Energija sonca in vetra v primerjavi z neobnovljivimi viri ni stalna, zato jo je treba shranjevati. Baterije pa so drage – avtomobilske stanejo od pet tisoč do 15 tisoč evrov, pravi Pečjak. Baterije se ne bi obrabile, dodaja, saj bi energijo oddajale le med 40- in 70-odstotno napolnjenostjo, kadar so na obrabo najmanj občutljive.

Prednjačijo Danci
Program V2G (angleško vehicle to grid; iz avtomobila v omrežje) v Združenih državah Amerike razvijajo že od leta 1997. Po besedah Pečjaka pa v praksi na tem področju prednjači Danska. Po njegovih ocenah bi ta sistem lahko začela koristiti že čez pet let. “Zdaj pri nas elektrike sploh ni mogoče prodajati v omrežje,” pravi Pečjak in dodaja, da bi v Evropski uniji tak sistem lahko imeli že v desetih letih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.