BMW končno storil nekaj, kar so pred njim že praktično vsi

Foto: BMW
Foto: BMW
Od sredine leta 2020 bo BMW le začel vgrajevati tehnologijo, ki jo najdemo praktično v vseh ostalih novih avtih. A v BMW bo vendarle nekaj posebnega!
Oglej si celoten članek

Leta 2019 je skorajda neverjetno, da BMW kljub temu, da slovi kot proizvajalec najmodernejših infotainment sistemov, še vedno ne ponuja funkcije Android Auto. Zaradi tega je proizvajalec deležen številnih vprašanj in kritik, ki so še posebej pogosta na območjih, kjer Android Auto deluje z uradno podporo Googla. Slovenije ni na tem seznamu.

Od sredine leta 2020 bo BMW omogočal polno navezavo telefonov z Android operacijskim sistemom na njihov informacijski sistem, tako da bo lastnik med vožnjo na osrednjem zaslonu imel prilagodljiv Googlov vmesnik, prek katerega bo lahko podobno kot na telefonu dostopal do zemljevidov, glasbe, telefonskih stikov ... Gre za drugo generacijo Android Auta, ki ga je Google predstavil letos poleti.

V avtu Če imate telefon tega proizvajalca, ne potrebujete več kabla za Android Auto

Nekatere integrirane funkcije Android Auta bo prikazoval tudi na digitalnem zaslonu pred voznikom in celo na HUD zaslonu na vetrobranskem steklu. Hkrati bo v delovanje avta integrirana tudi funcija glasovnega pomočnika Google Assistant.

Brez kabla!

Bo pa BMW hkrati sploh eden prvih proizvajalcev na svetu, ki bo omogočil povezavo Android telefona in avta prek wi-fi povezave. Z zamudnim in neprijaznim priklapljanjem na kabel se torej v BMW ne bo treba ukvarjati, telefon in avto se bosta sporazumela takoj, ko bo lastnik sedel vanj. Funkcijo wi-fi povezave sicer že nekaj časa pozna konkurenčni Applov Car Play, a morajo to funkcijo omogočati tudi proizvajalci vozil, ki pa so za zdaj še precej redki. 

Android Auto bodo lahko uporabljali vsi lastniki BMW, ki bodo imeli naloženo vsaj operacijski sistem BMW 7.0. Na drugi strani pa je v tem trenutku še zelo kratek tudi seznam androidnih telefonov, ki podpirajo wi-fi funkcijo. To so seveda vsi Googlovi telefoni znamke Pixel, pa tudi Samsungi od generacije S8 dalje in z operacijskim sistemom Android vsaj 9.0. 

Delovanje Android Auta v BMW bosta proizvajalca prvič javno demonstrirala na skorajšnjem sejmu elektronike CES.

Foto: BMW BMW in Android Auto

Vprašanje, zakaj je bil BMW praktično poslednji veliki proizvajalec brez Android Auta, je bolj kompleksno, kot meni laična javnost. Vedno, ko se nek proizvajalec avta kot zaključene celote odloči dovoliti povezavo lastnega informacijskega sistema z nekim zunanjim sistemom, kot sta Android Auto ali Car Play, to pomeni reševanje številnih vprašanj s področja kompatibilnosti, pravne zaščite in odgovornosti, delovanja popravkov enega in drugega sistema, zaščite ključnih funkcij delovanja avta, delitev stroškov razvoja ... Očitno BMW in Google doslej nista našla skupnega jezika.

BMW je sicer že več let polno povezljjiv z Applovim sistemom Car Play, četudi tudi na tem področju vodi različne politike. Na nekaterih čezmorskih trgih morajo namreč BMW lastniki plačevati redno naročnino na storitev. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 21:04 16. December 2019.

    No, kot prvo zadeva itak uradno ne deluje v Sloveniji (kot je že omenjeno), pa tudi če bi delovala je …

  • 15:53 16. December 2019.

    Želite najti dekle za eno noč? Dobrodošli - www.GetMeets.com

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.