Češki mlinček, ki dobro melje

Foto: Saša Despot Škoda citigo Foto: Saša Despot Škoda citigo Foto: Saša Despot Škoda citigo Foto: Saša Despot Škoda citigo Foto: Gregor Prebil Škoda citigo Foto: Saša Despot Škoda citigo Foto: Saša Despot Škoda citigo Foto: Saša Despot Škoda citigo Foto: Saša Despot Škoda citigo Foto: Saša Despot Škoda citigo Foto: Saša Despot Škoda citigo Foto: Saša Despot Škoda citigo Foto: Saša Despot Škoda citigo Foto: Saša Despot Škoda citigo Foto: Gregor Prebil Škoda citigo Foto: Gregor Prebil Škoda citigo Foto: Gregor Prebil Škoda citigo Foto: Gregor Prebil Škoda citigo Foto: Gregor Prebil Škoda citigo Foto: Gregor Prebil Škoda citigo Foto: Gregor Prebil Škoda citigo Foto: Gregor Prebil Škoda citigo Foto: Gregor Prebil Škoda citigo Foto: Gregor Prebil Škoda citigo Foto: Gregor Prebil Škoda citigo Foto: Gregor Prebil Škoda citigo Foto: Gregor Prebil Škoda citigo
Citigo je dvojček volkswagen upa, a ne povsem enojajčni. Up je za odtenek bolj prestižen, citigo pa zato cenejši, a se ne pelje nič slabše. Slabost je, da cenovno bistveno ne odstopa od upa, a bo nekaj voznikov zagotovo speljal na svoj mlin, saj gre gledano z vseh plati za dober izdelek.
Oglej si celoten članek

Koncern Volkswagen je na isti platformi izdelal kar tri modele treh različnih znamk – volkswagen up, ki smo ga že preizkusili na testu, škodo citigo, ki vam jo predstavljamo zdaj in seat mii, ki pri nas še ni naprodaj.


Vsi trije imajo veliko skupnega, a jih med seboj vseeno nekaj ločuje. Citigo je oblikovno všečen avto, ki napoveduje nove čase škodinih vozil, ki bodo, če sodimo po primerjavi upa in citiga, ostali bolj preprosti.

Foto: Saša Despot Škoda citigo Na zunaj se to v primeru citiga prav nič ne opazi. Za razliko od upa ima nekoliko drugače oblikovane luči za meglo, zaradi logotipa je drugačna tudi maska, medtem, ko zadek ostaja praktično enak. Tudi v primeru citiga si je moč omisliti najrazličnejše nalepke, ki popestrijo zunanji videz, a jih testik ni imel, niti jih nismo pogrešali, saj avtomobil le podražijo, in to za dobrih 200 evrov, če pa si boste zaželeli za palec večja aluminijasta platišča (15-palčna) v kombinaciji s športnim podvozjem in dodatno zatemnjenimi stekli zadaj pa pripravite dodatnih 220 evrov. Sami se temu ne bi odpovedali.

Ob vstopu v notranjost smo se še enkrat zadovoljno nasmehnili nad prostornostjo – navzven tako majhna, a znotraj vseeno velika. Da sedite v malčku, pozabite takoj, ko pohodite stopalko na plin enolitrskega trivaljnega bencinskega motorja, ki se tudi brez turbine z lahkoto kosa tako s klančinami, kot avtocesto, pri tem pa ji je v pomoč natančni petstopenjski ročni menjalnik kratkih in uglajenih hodom. Po tej plati se motor in menjalnik obnašata enako kot v upu. Plus več je poraba, ki jo zlahka ukrotimo nekaj nad štirimi litri, v povprečju (mesto-relacija-avtocesta), pa smo mu namerili okroglih pet litrov bencina na 100 prevoženih kilometrov.

Kje so torej razlike?

Nekaj jo je že pri materialih, ki so na oko manj privlačni, a vseeno kakovostno sestavljeni. V citigu je veliko več sivine kot pri upu!, ki ima v 251 litrskemu prtljažniku uporabno dvojno dno, s katerim se škoda ne more pohvaliti, tudi volanski obroč je nastavljiv zgolj po višini, opcije, da bi bil nastavljiv tudi po globini pa ni možno niti doplačati. Poleg vseh plusov je na žalost obdržal napake, kot je odpiranje stekel, saj lahko voznik s pomočjo stikala spušča in dviga steklo le na svoji strani vrat. Vredno je razmisliti tudi po petvratni različic, saj so prva vrata dolga in predstavljajo težave, ko parkiramo na ozkih in nagnetenih parkiriščih, za nameček pa je le 420 evrov cenejši od petvratne različice. Testnik je sicer imel serijsko sistem za lažje vstopanje potnikov na zadnjo klop (easy entry), a tudi to zahteva kar nekaj mučenja, da sedemo v zadnjo klop, za nameček pa lahko tak sistem čez čas prinese več stroškov, kot če bi se že v začetku odločili za pet vrat.

Foto: Saša Despot Škoda citigo V opremi elegance je bil med drugim zajet tudi ESP s funkcijo samodejnega zaviranja v sili, pa tudi varnostni sistem city safety drive, ki do hitrosti 30 km/h pred seboj vidi prepreke in pomaga pri zaviranju. Vse to dobite za znosnih 9.220 evrov, a je cena testnika višja za dodatna dva tisočaka. Brez težav bi se dopovedali sicer modnemu električno pomičnemu strešnemu oknu, ki je z majhno odprtino namenjen le boljšemu videzu, a stane kar 663 evrov. Se pa ne bi odpovedali multimedijskemu sistemu Move & Fun, ki vozilo podraži za 292 evrov, a ponuja podroben pregled nad delovanjem vozila in vsemi parametri, v kombinaciji z senzorji zadaj, ki stanejo 231 evrov, prikazuje oddaljenost od predmetov, zelo dober je tudi delovanje navigacije, ki si je sposobna zapomniti tudi izhodiščne točke, tako, da je upravljanje z njo hitro in predvsem enostavno. Minus te naprave je, da je privlačna tatovom, tako, da jo je dobro vedno jemati s seboj.

Odpovedali se ne bi niti tempomatu, za katerega je treba odšteti še 150 evrov, niti informativnemu trikrakemu volanu, ki omogoča lahkotno parkiranje in obračanje, vozilo pa podraži za 174 evrov. Bi si pa na seznamu dodatkov želeli vsaj start stop/sistem, uporaben bi bil tudi sitem za prepoznavanje vozil v mrtvem kotu, saj gre nenazadnje za mestno vozilo, kjer je menjavanje pasov pogost manever.

Foto: Gregor Prebil Škoda citigo Kar naenkrat tako cena iz 9.220 evrov poskoči na 11.494 evrov, kar glede na vso varnostno opremo tudi ni preveč, a ni malo. Citigo je avto, ki bo zadovoljil tako mlade, kot starejše, a je glede na videno dobro dvakrat premisliti kaj potrebujete in kaj ne.

Podatki o vozilu: Škoda citigo 1.0 3v (Elegance)
Motor: bencinski, trivaljni
Prostornina: 999 ccm
Najvišja moč: 55 kW (75 KM) pri 6.200
Najvišji navor: 95 Nm med 3.000 in 4.300 vrt./min.
Poraba na testu: 5,5 litra/100 km (test – mešani cikel), izpust 108 g CO2/km
Zmogljivosti: 171 km/h, pospešek 13,2 sekunde od 0 do 100 km/h
Mere (D x Š x V) (v mm): 3.563 x 1.641 x 1.478 medosna razdalja: 2.420
Prtljažnik: 251-951 litrov
Cena: 7.777/11.494 evrov (osnovni /testni)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.