Cesta v dolenjski vasici postala zelena, na pločniku pa nenavadni krogi

Foto: Občina Dolenjske Toplice
Foto: Občina Dolenjske Toplice
V naselju Podturn so se na pojavili nenavadni krogi na pločniku. Ne gre za posledico igranja otrok s kredami, pomagali naj bi k spremenjenemu vedenju voznikov.
Oglej si celoten članek

Regionalna cesta Soteska – Črmošnjice predstavlja glavno prometno povezavo med osrednjo in južno Dolenjsko. Enega najbolj kritičnih odsekov predstavlja naselje Podturn v občini Dolenjske Toplice, kjer se gost tranzitni promet srečuje s pešci, med njimi so tudi otroci na poti v šolo. 

Po obnovi križišča pred nekaj leti so sedaj v naselju izvedli še en ukrep, ki naj bi izboljšal varnost udeležencev. Osrednja ločilna črta med voznima pasovoma je po novem odebeljena z zeleno črto, na pločniku pa so izrisani krogi v različnih barvah. 

Gre za princip kombinacije prometno-arhitekturne rešitve vizuelnega preoblikovanja prometnih površin, ki uporabnike cest opozarja na večjo prisotnost šibkejših udeležencev v prometu, predvsem pešcev. V Sloveniji je ta širši pristop mimo klasične signalizacije še precejšnja redkost.

Že tabla dobrodošlice naredi razliko

Zakaj naj bi krogi na pločniku in zeleno cestišče pomagali? Za izvedbo novosti v Podturnu je bila sicer pristojna Direkcija za infrastrukturo, so nam pa pri Agenciji za varnost v prometu (AVP) pojasnili, da "tuje raziskave kažejo, da z zunanjim izgledom prometne ureditve pomembno vplivamo na ravnanje udeležencev v prometu." 

Že z nasaditvijo rož in tablami dobrodošlice je mogoče udeležence jasno opozoriti, da se nahajajo v urbanem okolju in da je mogoča prisotnost različnih udeležencev. 

Primera podobnih rešitev iz tujine:

Foto: Žurnal24 Cestne oznake Foto: Žurnal24 Cestne oznake Med ukrepi za umirjanje prometa so v tujini že uveljavljeni nekateri blagi ukrepi kot so vertikalne zožitve, ki voznikom optično zoožijo prostor in posledično zmanjšajo hitrosti, razne šikane in zamiki s sredinskimi otoki, ki so posebej označeni oz. pobarvani, optične in zvočne ovire, tudi različne nenavadne označbe, ki voznikom dvignejo pozornost na prometno situacijo. 

"Vsekakor pa je potrebno pri tem biti previden, saj morajo označbe in signalizcaija v prometu dovolj jasno sporočati udeležencem pričakovanje glede ustreznega ravnanja, da ne bi bilo zmede in celo neustreznega vedenja zaradi napačne razlage," dodajajo pri AVP.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:36 4. Junij 2017.

    Če bodo kaj politiki kopirali je vsakršna neumnost v tujini.Dobrega sigurno nič!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.