Chrysler v celoti italijanski

Foto: EPA
Foto: EPA
Fiat se je popolnoma polastil Chryslerja, saj je na novega leta dan obelodanil dogovor, po katerem je bo odkupil še preostalih 41,5 odstotka delnic ameriške znamke.
Oglej si celoten članek

Z dogovorom, ki so ga Italijani po mesecih pogajanj dosegli z vplivno zvezo sindikatov UAE, bo v lastništvo Fiata prešel še preostanek delnic, ki je bil doslej v lasti sklada za zdravstveno varstvo Chryslerjevih upokojencev VEBA.

Kot poroča Reuters, bo Chrysler skladu izplačal za 1,4 milijarde evrov, Fiat pa bo primaknil še 1,3 milijarde. Po podpisu pogodbe pa se je Chrysler skladu obvezal izplačati še okoli 500 milijonov evrov.

S popolnim prevzemom se izpolnjuje cilj prvega moža Fiata Sergia Marchionneja, po katerem bo nastal sedmi največji avtomobilski proizvajalec na svetu, ki bo precej bolj pripravljen na izzive današnjega globalnega trga. Že sedaj pa si znamki izmenjujeta tehnologijo, nekaj modelov pa je tudi takšnih, ki se na enem ali drugem trgu prodajajo zgolj z različnim emblemom na motornem pokrovu.

Marchionne je na čelu obeh znamk od leta 2009, ko je Fiat med prestrukturiranjem upehanega ameriškega avtomobilskega sektorja vstopil v skoraj propadlega Chrylserja. Ta se je takrat šele dobro razšel z nemškim Daimlerjem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.