Cross turismo je električni športni porsche za makadam

Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo
Porsche taycan cross turismo je električni športnik z družinsko-suvovsko uporabnostjo.
Oglej si celoten članek

Porsche je predstavil dodatno različico svojega čislanega modela taycan. Taycan cross turismo je tako kot pri panameri sport turismo postal opcija za tiste, ki želijo športni štirivratni avtomobil bolj izkoristiti tudi glede uporabnosti, tokrat celo na makadamu.

Glavna novost v primerjavi z običajnim taycanom je seveda zadnji del, ki je razširjen v "fast-back" načinu z dodatnimi prtljažnimi vrati, tako da lahko avto uvrstimo med nekakšne karavane. Je tudi za dober centimeter daljši. Zaradi položnejše strehe je malenkost več v višino prostora za zadnje potnike, medtem ko je v prtljažniku dodatnih 82 litrov, tako da je s podiranjem sedežev mogoče uporabiti 1.200 litrov prostora. Za premikanje večjega pralnega stroja morda še ne dovolj, za dodatno športno opremo ali kovček pa gotovo. Koliko je osnovna prostornina prtljažnika, pri Porscheju niso sporočili.

Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo

Vstopna cena cross turisma je bistveno višja kot standardnega taycana, a ima tudi precej več opreme. Tako je serijski štirikolesni pogon (dva elektromotorja), poleg tega pa je za 20 mm višje serijsko zračno vzmetenje. V funkciji "gravel" ga je mogoče dodatno dvigniti še za 10 mm in s tem s cross turismom brez strahu zapeljati tudi po nekoliko slabšem makadamu. Podvozje se sicer glede dviganja in spuščanja zanaša tudi na podatke iz navigacije. Avto ima celo kompas. Suvovski zaščitni elementi pa so tudi črni prednji spojler in spodnje bočne obrobe.

Baterija ima kapaciteto 93,4 kWh, skupna moč v "overboostu" pa odvisno od različice kar do 560 kW (761 KM). Vstopna se imenuje taycan 4 cross turismo, sledijo še 4S, turbo in turbo S. 

Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo

Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo

Pri vseh so tako kot pri limuzini v ospredju zelo športne zmogljivosti (pospešek 5,1 -2,9 sek do 100 km/h), medtem ko je doseg z enim polnjenjem med 419 in 456 kilometri. Ker uporablja 800-voltno napeljavo, lahko maksimalno izkoristi hitro polnjenje na primernih polnilnicah in vsakih pet minut v baterijo pretoči za do 100 dodatnih kilometrov energije.

Med dodatno opremo poleg strešnega kovčka, ki prenese hitrosti do 200 km/h, najdemo tudi posebej za taycana cross turisma razvit nosilec za dve električni kolesi. 

Cena v Nemčiji se začne pri 93.635 evrih, prve dobave se začnejo poleti.

Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo Foto: Porsche Porsche taycan cross turismo

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:58 6. Marec 2021.

    Evo za vse bogatunčke,ki ne vejo kam s svojim denarjem. In idejami kako se še višje postavljati pred sosedi.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.