Cupra formentor je ubral hitri španski takt

Foto: Cupra
Foto: Cupra
Cupra formentor je prvi samostojni model mlade španske znamke. In presneto hiter tudi.
Oglej si celoten članek

Cupra je za odpadli salon v Ženevi poleg leona cupre pripravljala še premiero svojega prvega lastnega serijskega avtomobila, imenovanega formentor. Napovedovali so ga že s konceptom. 

Gre za slabih 4,5 metra dolgega križanca, ki je torej bistveno daljši od leona/cupra atece, hkrati pa ima bolj kupejevsko zašiljeno obliko, s katero želi hkrati izžarevati tudi atletske atribute. 

Foto: Cupra Cupra formentor

Obliko notranjosti je povzel po novi generaciji leona vključno z 12-palčnim zaslonom, z izjemo dodatkov v bakreni barvi, ki so očitno postali zaščitni znak znamke Cupra. Poudarek so skušali dati na kakovostnih materialih in splošnem občutku sedenja, ki pa je zaradi školjkastih sedežev tudi zelo športno, še preden voznik vžge pogon.

Njegove kombinacije so zanimive. Ena možnost v serijskem avtu je kombinacija priključnega hibrida, ki ga sestavlja 1,4-litrski TSI motor in elektromotor. Skupaj proizvedeta za 180 kW moči (245 KM) in 400 Nm navora. Zgolj na elektriko ima 13 kWh baterija za 50 kilometrov zaloge napetosti. 

Tradicionaliste pa bi moral zadovoljiti divji 2,0-litrski TSI z 228 kW (310 KM) moči in 4Drive tehnologijo razporejanja moči na vsa štiri kolesa. Ta motor ima prav tako 400 Nm, a za razliko od hibrida tudi precej močnejši zvok. 

V obeh primerih je serijski sedemstopenjski DSG menjalnik.

Foto: Cupra Cupra formentor

Cupra formentor je dobro podkovan pri asistenčnih sistemih, tako recimo izstopajočega potnika opozori na bližajoči promet. Njegov napredni infotainment sistem pa omogoča brezžični Apple CarPlay.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.