Dodatnih 170 litrov za 850 evrov

Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Foto: Toyota Toyota auris touring sports Foto: Toyota Toyota auris touring sports Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports
Prva vožnja. Toyota je po kombilimuzini predstavila še različico aurisa touring sports, s katero smo že naredili prve kilometre.
Oglej si celoten članek

Prtljažnik. Za 28,5 centimetra podaljšan del pri aurisu touring sports je v celoti namenjen prtljažniku. Meri najmanj 530 litrov ali 170 več kot pri petvratniku, s katerim si deli medosno razdaljo in ima enak obračalni krog.

Uporabnost zadka so nadgradili s sistemi, kot je easy flat, ki omogoča zlaganje zadnjih sedežev s potegom na vzvod ročice v prtljažniku z eno potezo. Takrat se dolžina ravnega nakladalnega dela poveča na več kot dva metra, prtljažnik pa skozi 1.452 milimetrov široko odprtino pogoltne 1.680 litrov prtljage. Se pa ne da poklopiti naslonjala voznikovega sedeža, s katerim bi dobili še daljši nakladalni prostor. Vsestranskost večajo dvojno dno, kljukice za obešanje nakupovalnih vrečk, 12-voltna vtičnica in pametne rešitve, kot je dvosmerno pokrivalo prtljažnega prostora, ki je uporabno tudi, ko je zadnja klop podrta in se ga razprostre za prvimi sedeži.

Hibrid enako prostoren.

Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Auris edini v razredu ponuja tudi hibridno različico. Zaradi umestitve baterije za zadnje sedeže pogonski sklop ne vpliva na prostornost prtljažnika. Večji prtljažnik nakup v primerjavi s kombilimuzino podraži za 850 evrov. Prodaja v Sloveniji se začne septembra.

Oblika. Nos in notranjost sta enaka kot pri petvratni različici, zadaj so na novo zasnovana vrata prtljažnika in odbijač. Rob prtljažnika je za sto milimetrov nižje kot pri kombilimuzini. Za prepoznavnost skrbijo zadnji žarometi in nova oblika D-stebrička. Posebnost je 1553 mm dolga in 960 mm široka panoramska sončna streha, ki jo najdemo na seznamu opcij.

Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Alternativa. Motorizacija vključuje po dva bencinska in dizelska agregata ter hibridni pogon, ki je prvi med karavani v C-razredu vozil.Vsi motorji so znani že iz kombilimuzine.Bencinska motorja sta 1,33-litrski štirivaljnik z močjo 73 kilovatov in 1,6-litrski štirivaljnik z 97 kilovati moči, dizla - 1,4 D4-D in 2,0 D4-D razpolagata z 66 kilovati moči oziroma 91 kilovati moči. Hibridni pogonski sklop združuje 1,8-litrski bencinski motor in elektromotor s skupno močjo sto kilovatov. Izpust ogljikovega dioksida je pri hibridu 85 gramov na kiilometer.

Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Cene. Vstopni 1,33-litrski bencinski model z osnovno opremo stane 14.600 evrov, 1,4-litrski dizelski D-4D-motor je 1.590 evrov dražji. Najcenejši hibrid, ki naj bi pri nas predstavljal okoli 20 odstotkov prodaje, stane 20.190 evrov.

Prvi vtisi. Kljub dodatni teži zaradi prtljažnika in baterij se hibrid v ovinkih pelje enako dobro in gospodarno kot kombilimuzina. Na zadnji klopi je prostora za dva odrasla človeka. Med vožnjo prepričajo dobra izolacija, udobni sedeži in vzmetenje, najbolj pa mirna in tiha vožnja pri višjih hitrostih. Mešani občutki so pri premalo natančni navigacijski napravi in materialih, kjer hvalimo detajle prevzete iz lexusov, ki se na žalost mešano s trdo plastiko. Aurisu za preboj v sam vrh manjkajo še asistenčni sistemi in turbomotorji, s stališča stroškov pa gre za enega najbolj racionalnih nakupov.

Foto: Gregor Prebil Toyota auris touring sports Mini intervju: Alain Uyttenhoven, član uprave pri Toyota Motor Europe
Biti največji, ni vedno najboljše

Česa bi si v aurisu želeli, pa tega nima?
V Evropi imamo trg s 53 držav z različnimi okusi z željo po hibridih in bencinskih modelih na enem koncu in dizli na drugem. Da bi zadovoljili vse okuse bi potrebovali še en bencinski turbo motor z 200 konjskimi močmi. A je s stališča nekaj tisoč prodanih enot uvedba vprašljiva.

Koliko novih hibridov lahko pričakujemo v naslednjih letih.
V svetovnem merilu 18. V Evropi bo vsak Toyotin model, razen ayga, ki bi mu baterije dvignile ceno, hibrid.

Tudi športna Toyota GT86?
Zakaj pa ne? Poglejte vztrajnostno dirko 24 ur Le Mansa, kjer so v ospredju hibridi. Z močnim zaviranjem se v baterijah shrani energija za 300 metrov poti, ki jo dirkalnik opravi le v električnem načinu.

Kako gledate na proizvajalca Teslo, ki ima velike ambicije?
V prihodnosti bodo zagotovo prevladala električna vozila. Teslina so trenutno predraga, da bi nas ogrožali, pa tudi življenjska doba baterij pri električnih avtomobilih je veliko krajša, kot pri hibridih.

Kako bo Toyota obranila naslov proizvajalca z največ prodanimi avtomobili na svetu pred GM-om in VW-jem?
Biti največji ni vedno najboljše. Mi želimo biti najboljši. To je pomembno.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.