Domače električne polnilnice bodo obvezne

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Združeno kraljestvo bo prva država na svetu z obvezno domačo polnilnico.
Oglej si celoten članek

Vlada Borisa Johnsona namerava vpeljati zelo ambiciozno pravilo, da bo morala prav vsaka nova stavba, ki bo namenjena bivanju, za pridobitev uporabnega dovoljenja imeti lastno električno polnilnico.

Po poročanju otoških medijev bo Združeno kraljestvo postala prva država na svetu s takšno ureditvijo, ki naj bi pripomoglo k hitrejšemu prehodu v brezemisijski transport.

Domače polnilnice sicer ne bodo obvezne za tiste nove domove, ki nimajo lastnega parkirnega mesta. Bo pa vlada investirala v projekte brezžičnega polnjenja in polnilnih mest v obliki uličnih stebričkov, ki bi se dvignili iz pločnika. 

Angleži so si že tako postavili enega najbolj ambicioznih načrtov, po katerem bodo prenehali s prodajo konvencionalnega pogona pri avtomobilih že do konca tega desetletja.

Slovenija ima na deklarativni ravni podobne časovne ideje o ukinitvi prodaje termičnega pogona, a glede ukrepov s področja nujno potrebne polnilne infrastrukture močno zaostajamo.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 09:19 28. November 2021.

    Ma naj že nehajo posiljevat s to elektriko ker niti slučajno ni uporabna niti brezemisijska, sam avto ja, zadaj pa …

  • 20:11 27. November 2021.

    Torej; če živiš v mestu in nima parkinga pa je obvezen dizel, ker drugače nimaš kje polnit, bencin ima malo …

  • 16:49 27. November 2021.

    Dokler se bo 2/3 električne energije na svetu proizvajalo iz fosilnih goriv, bodo imeli tudi električni avti emisije!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.