Dvigni glavo in se ne zaleti v avtobus

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V Seulu so začeli z akcijo s katero želijo pešce, ki imajo svoj nos prilepljen na pametni telefon, opozoriti na nevarnost trčenja z avtomobili oziroma avtobusi. Trčenja med pešci in avtomobili oz. avtobusi, ki jim botrujejo prav pametne naprave v rokah pešcev, so vse pogostejše.
Oglej si celoten članek

Število bližnjih srečanj pešcev in vozil zaradi preveč intenzivne uporabe pametnih telefonov se je v Južni Koreji v zadnjih petih letih več kot podvojilo. Po navedbah pristojnih oblasti je bilo tovrstnih nesreč v letu 2014 okoli tisoč.

Oblasti v Seulu, ki je eno izmed informacijsko najbolj razvitih mest na svetu, so v prizadevanjih, da ljudje ne bi več slepo stopali pred vozila ali avtobuse, na petih krajih v mestu postavile velika svarilna obvestila. Svarijo predvsem na krajih, kjer je največ mladih sprehajalcev, ki so najbolj vneti uporabniki pametnih telefonov.

Opozorila na semaforju, pločniku ...

Gre za skupaj več kot 250 tabel, ki visijo s semaforjev, svarila pa so naslikali tudi na tla pločnikov - glede na to, da večina tistih, ki jih zadevajo, tako ali tako ne gleda pred sabo, temveč ima pogled usmerjen v tla. Na svarilnih tablah in poslikanih pločnikih je videti pešca, zatopljenega v telefon, tik preden ga povozi avto.

Večina mimoidočih, ki jih je o svarilih v Seulu povprašala francoska tiskovna agencija AFP, sicer svaril za zdaj ni opazila. Oblasti v Seulu bodo konec leta ocenile uspešnost kampanje in jo posledično morda razširile.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.