Električni avto bo moral opozarjati nekako takole

Sistem eVADER omogoča, da so električni avti v prometu precej bolj slišni za pešce in kolesarje. Ker za projektom stoji EU, bo bržkone kmalu postal obvezni pripomoček v vseh naelektrenih avtomobilih. Kako zveni? Zlobno!
Oglej si celoten članek

Električni avtomobili morda še nekaj let resda ne bodo množični na cestah, še posebej ob zadnjih napovedih glede gibanja cen naftnih derivatov, a brezemisijska tehnologija bo prej ali slej vladala cestam. 

Pri električnih vozilih v prometu pa se je pojavila nenavadna težava, saj so v mestnem prometu ta vozila preprosto pretiha. Zato tudi predstavljajo precej večjo nevarnost za pešce in kolesarje, na kar so strokovnjaki za prometno varnost v pretklosti glasno opozarjali.

  • Nekateri pravijo, da se eVADER sliši zlobno kot da najavlja prihod Dartha Vaderja. Kaj pa menite vi? Poslušajte ga v zgornjem posnetku!

V sodelovanju z regulatorji EU je 11 družb, med njimi sta koncerna Renault-Nissan in PSA Peugeot Citroën, skupaj razvilo sistem z imenom eVADER, ki bo omogočil slišnost električnih avtomobilov, ko bo to potrebno. 

Kamera pod vetrobranskim steklom bo ob prepoznavi bližine pešca in kolesarja sprožila sistem, tako da bo avtomobil iz posebnih zvočnikov pod pokrovom motorja pričel oddajati poseben zvok glasnosti petih decibelov. To je še vedno manj od ropotanja klasičnih bencinarjev in dizlov, a dovolj, da bo opozoril nase. 

Sistem so pred časom že testirali v realnem svetu v modelu nissan leaf. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 13:05 25. Avgust 2015.

    V 4 letih sem naredil večkot 100.000km na elektriko. Večina sodelavcev se vozi na elektriko. Eni še več kot jaz …

  • 12:53 25. Avgust 2015.

    Glupost. Hrup iz prometa povzroča velike stroške (po dr. Lepu cca 200 milijonov letno v SLO). Zdaj imamo vozila, ki …

  • Mi je všeč da so izbral poseben zvok ki nima veze z starodobniki (vozila na fosilna goriva).

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.