Električni monstrum s 15-tonsko baterijo

Foto: WAE Technologies
Foto: WAE Technologies
Na cestah ga ne boste videli, v velikih rudnikih pa morda kmalu. Rudniški tovornjak liebherr T264 je nekaj posebnega, saj zgolj njegova baterija tehta 15 ton.
Oglej si celoten članek

Električni avtomobili predvsem v Evropi, na Kitajskem i v ZDA postajajo vse bolj pogosti. Drugače pa je s tovornjaki, ki jih je še vedno malo, poleg tega pa se soočajo z resnimi začetniškimi težavami, predvsem ko gre za polnilno infrastrukturo. Mora pa se lahko uveljavijo v rudnikih, kjer so razdalje kratke.

Premiera Po Ljubljani smo se vozili s posebnim vozilom

Liebherrov gigantski tovornjak, ki je namenjen transportu v velikih rudnikih in kamnolomih, je v osnovi na voljo z dizelskim motorjem in takšen tehta 176 kilogramov, eksperimentalno pa so vanj vgradili elektromotor, ki se napaja z baterije, ki jih sestavlja več blokov s skupno kapaciteto 1.400 kilovatnih ur. Kot smo omenili v uvodu, zgolj ta baterija tehta 15 ton.

Foto: WAE Technologies električni tovornjak liebherr T264

Baterija je še eksperimentalne narave, razvila pa jo je 50-članska ekipa podjetja Williams Advanced Engineering. Njen razvoj je naročilo avstralsko rudarsko podjetje Fortescue, ki je lani poleti z nemško-švicarskim podjetjem Liebherr sklenilo pogodbo za eksperimentalno vgradnjo električnega pogona v njihov gigantski tovornjak T264, ki ga serijsko sicer poganja 2.700-'konjski' dizelski motor.

Mad Max Preizkusili smo razvpiti športni poltovornjak

Baterijo sestavlja osem individualno hlajenih škatel, v katerih je po 36 baterijskih modulov. Ko je sestavljena, baterija meri 3,6 x 1,6 x 2,4 metra. Ne gre le za prvo baterijo za rudarski stroj s kapaciteto 1,4 megavata, ampak tudi za prvo baterijo s tako velikansko kapaciteto, ki jo je mogoče napolniti v dobre pol ure. Baterijo sicer tovornjak lahko polni tudi z rekuperacijo zavorne energije, ko se spušča po terenu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:16 15. Februar 2023.

    Oj, ko bo enkrat eno tako avtobus baterijo razgnalo pri nadebudno hitrem polnjenju ... bo veselje.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.