EU mlade Hrvate vrnila za volan "strojev"

Foto: Tino Juric/PIXSELL
Foto: Tino Juric/PIXSELL
Hrvati so spremenili zakonodajo, ki po novem mladim voznikom spet omogoča vožnjo z vozili s pogonskimi motorji zmogljivejšimi od 80 kilovatov moči.
Oglej si celoten članek

Hrvaška zakonodaja je do zdaj določala, da lahko vozniki, mlajši od 24 let, vozijo le avtomobile z močjo pod 80 kilovati (109 konjskih moči), pa še to mejo je leta 2011 pomaknilo navzgor ustavno sodišče.

To pomeni, da je bila v prekršku večina mladih, ki je denimo vozila sodobne dizle s prostornino več kot 1,5 litra, v nemilosti pa so bili tudi lastniki majhnih turbobencinarjev. Prav tako je bila mladim praktično onemogočena vožnja avtomobilov srednjega in višjega razreda. S kršitvijo zakona so tvegali kazen 133 evrov (tisoč kun).

Zdaj si lahko oddahnejo, v to pa jih je prisilila Evropska Unija, ki je zahtevala uskladitev hrvaških zakonov z Brusljem. Pričakuje se, da bodo začele spremembe zakona veljati junija.

Za mlade voznike na Hrvaškem velja tudi določilo, da je zunaj naselij največja dovoljena hitrost manjša za 10 km/h, torej 80 km/h na navadnih cestah in 120 km/h na avtocestah. Hkrati morajo biti povsem trezni.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 09:43 22. Maj 2015.

    Sam na kakšen način se pa lahko kaznuje mlade voznike, ki vozijo zunaj naselja namesto 80km/h 90km/h. Kako bo policaj …

  • 16:25 21. Maj 2015.

    RH je Korenice do prvega resnega kraja proti morju 140km puščobe . A ti bi pa tam kjer ni nič …

  • Men se pa ne zdi čist nč narobe z to ureditvijo, konec koncev te tud avto pod 80 kilovati čist …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.