EU ne bo omejevala hitrosti

Foto: EPA
Foto: EPA
V Evropski komisiji so se odzvali na poročanje evropskih medijev, da razmišljajo o tem, da bi v avtomobile v 28 članicah Evropske unije (EU) vgradili omejevalnik hitrosti, ki bi se aktiviral, ko bi vozilo na avtocesti doseglo določeno hitrost.
Oglej si celoten članek

"Predlogov o uvedbi omejevalnikov hitrosti v vozila nimamo v načrtih," piše na spletni strani Evropske komisije, kjer dodajajo, da je komisija podpirala raziskavo vpliva omejevalnikov hitrosti na varnost v prometu, a je tehnologija zanimiva v povezavi z obstoječimi omejevalniki hitrosti v težkih tovornih vozilih in avtobusih.

Navajanja številnih evropskih medijev, da pripravljajo načrt o uvedbi omejevalnikov hitrosti v osebna vozila, ne držijo, so še zapisali in za širjenje govoric obtožili britanske medije, ki so Bruslju očitali, da se želi v prometu igrati "velikega brata".

Kot so še zapisali, to ne pomeni, da se ne spogledujejo z novimi tehnologijami, ki bi v cestni promet prinesle več varnosti na cestah in pripomogle k reševanju življenj. O njih se pogovarjajo z vsemi članicami EU.

Veliko sprememb za varnejšo vožnjo

Evropska komisija je v zadnjih letih sprejela predpis, ki avtomobilskim proizvajalcem ukazuje, da mora biti vsak nov avtomobil, prodan v EU, opremljen z elektronskim programom stabilnosti (ESC), vsak nov model mora imeti vgrajene dnevne luči, Bruselj je uvedel obvezno označevanje pnevmatik, predvsem pa na današnje in prihodnje avtomobile vpliva s strožjimi predpisi pri izpustih ogljikovega dioksida v ozračje. Eden od glavnih izzivov Evropske komisije v prihodnjem desetletju bo sprejetje zakonodaje, ki bo proizvajalcem vozil omogočala prodajo avtomobilov, ki bodo po cestah vozili samodejno, brez voznika. Kmalu bo v vozilih postala obvezna tudi tehnologija e-call, ki bo, če se bo zgodila prometna nesreča, reševalcem v hipu sporočila kraj nesreče.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 22:26 5. December 2013.

    adijo evropa.

  • 22:33 4. December 2013.

    da gre se za GPS, a ne bodo nikakor tega dosegli če ima javnost vsaj 1/5 čistih v glavi ... …

  • 14:17 4. December 2013.

    Po moje pa bi v resnici vgrajevali GPS naprave v avtomobile ... to se mi zdi da je v ozadju …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.