Evropska komisija našla način, kako kaznovati Volkswagen

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Nad Volkswagnom so se tudi v Evropi zgrnili zelo temni oblaki, posledice pa utegnejo biti zelo boleče. Evropska komisija je uradno ugotovila, da je VW z afero Dieselgate kršil zakonodajo v najmanj 20 članicah EU.
Oglej si celoten članek

Nemški časnik Die Welt je danes razkril, da se proti Volkswagnu odpira še ena finančno zelo boleča fronta. V Evropi koncern zaradi afere Dieselgate, ko je več let v dizelske motorje vgrajeval goljufivo programsko kodo za manipuliranje z izpusti zdravju škodljivimi NOx emisijami, doslej ni plačal niti centa odškodnine ali kazni, saj ga h temu ni (še) nihče prisilil. 

A to se utegne sedaj spremeniti z odločitvijo Evropske komisije. Die Welt navaja ugotovitve komisarke za potrošnike Vere Jourove, da je po podrobnem pregledu zakonodaj članic povezave Volkswagen z afero Dieselgate krišil zakone v najmanj 20 članicah 28-erice. Zato je Jourova napovedala ukrepe regulatorne narave, ki bodo veljali za celotno Unijo. 

Evropska unija bo imela po pisanju Die Welta sedaj v rokah mehanizme, s katerimi lahko prisilijo Volkswagen v plačilo visokih odškodnin evropskim kupcem, nekaj, čemur se je nemški gigant doslej tako uspešno izmikal. Ker je medtem dosegel poravnavo z ameriškimi, južnkorejskimi in avstralskimi regulatorji in celo tamkajšnjimi kupci, je EU delovala kot kakšen brezzobi tiger, ki ne zna zarobantiti niti ob dejstvu, da je afera največ škode napravila prav okolju v Evropi. 

Po pisanju Forbsa Evropska komisija v primeru Volkswagna sedaj utemeljeno sumi na kršitve direktive o potrošniškem blagu in direktive o poslovnih praksah, ki sta sicer sami po sebi zelo zaščitniški do potrošnika. Ker je VW z goljufivo kodo v Evropi opremil kar 8,5 milijona vozil, bi lahko kazen Volkswagen spravila na kolena. Generalni direktor Matthias Müller je že pred časom opozoril, da bi zahteva po odškodnini evropskim kupcem pomenila bankrot za koncern.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 22

  • 11:54 7. September 2016.

    Ja francln12, kdo te pa sili tja gor, v to "izkoriščevalsko krdelo" ?? Bi pa šel v Zastavo jugecov fkup …

  • 12:36 6. September 2016.

    Ja, ja, tako, tako,..... malo kuri pa fejst svinja, medtem ko ameriške "ladje" dosti kurijo.............pa malo svinjajo, ....................tako so narftni …

  • 12:33 6. September 2016.

    Zakaj mam nek ogaben občutek ................... da Nemčijo nekdo SPET načrtno uničuje ??

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.