Evropski avto leta 2017 je peugeot 3008!

Foto: European car of the year
Foto: European car of the year
Evropski avto leta 2017 je po napetem preštevanju glasov postal peugeot 3008, ki je šele v finišu premagal alfo romeo giulio.
Oglej si celoten članek

Izbor avta leta z najdaljšim stažem na svetu in morda tudi najpomembnejši izmed vseh tovrstnih izborov je znova izbral svojega favorita leta. Kot je to že tradicija zadnjih let, so izbranca razglasili na predvečer odprtja ženevskega avtosalona. 

V finalu je bilo sedem finalistov iz različnih kategorij, tako malega mestnega avta (citroën C3, nissan micra) kot luksuzne križarke (mercedes-benz E in volvo S/V90). Seveda niso manjkali križanci (peugeot 3008, toyota C-HR), medtem ko je alfa romeo giulia predstavljala tradicijo srednjega razreda.

Izbor je bil zelo napet, saj sta se v ospredju seštevanja točk po novinarskih ekipah iz posameznih držav izmenjevala alfa romeo giulia in peugeot 3008, a je v drugi polovici preštevanja francoski konkurent pobegnil. Tudi edini slovenski predstavnik v žiriji Sebastjan Plevnjak je francozu namenil večino točk.

Ko so predstavniki Velike Britanije kot zadnje velike države postavili z veliko glasovi postavili na prvo mesto mercedes-benza, šele nato pa alfo romeo giulio, je postalo jasno, da gre zmaga v francoske roke. To je že druga zmaga za Peugeota v zadnjih letih, saj je leta 2014 prestižni naslov nosil peugeot 308. Lani je bila najboljša opel astra.

Hakan Matson, predsednik žirije, je pojasnil, da je bistvo izbora avtomobila leta transparentnost, saj 58 avtomobilskih novinarjev in novinark iz 22 držav ni sponzoriranih s strani proizvajalcev, prav tako zmagovalcu ni potrebno izplačati nobenih premij za osvojeni naslov. Vsak član žirije glasuje po svoje.

Prvotni seznam 30 avtomobilov so v kasnejšem postopku skrčili na sedem finalistov, ki so jih še dodatno testirali na zaprti progi.

Končni seštevek točk je bil takšen:

Alfa romeo giulia ............... 296 točk

Citroën C3 ......................... 166 točk

Mercedes-benz razred E ... 197 točk

Nissan micra ....................... 135 točk

Peugeot 3008 ..................... 319 točk

Toyota C-HR ....................... 165 točk

Volvo S90/V90 .................... 172 točk

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.