Evropski velikani želijo rešiti problem bodočih težakov

Foto: Volvo
Foto: Volvo
Vodilni evropski proizvajalci tovornjakov Daimler, Volvo in Traton bodo tesno sodelovali pri izgradnji evropske hitre mreže polnilnic za tovorna vozila.
Oglej si celoten članek

Elektrifikacija že glasno trka tudi na vrata tovornega prometa in praktično vsi veliki proizvajalci za naslednjo generacijo vozil že pripravljajo odgovore. Za razliko od avtomobilov pa bodo električni tovornjaki potrebovali še močnejše polnilne postaje, vsaka pa bo morala imeti tudi dovolj prostora za parkiranje vozila. 

Daimler (Mercedes-Benz), Volvo (Volvo in Renault Trucks) ter Traton (MAN, Scania) so podpisali sporazum, v skladu s katerim bodo vložili v izgradnjo hitrega polnilnega omrežja za tovornjake in avtobuse na dolgih razdaljah v višini 500 milijonov evrov.

Na podlagi za zdaj še nezavezujočega sporazuma naj bi ob evropskih avtocestah, logističnih točkah in ključnih destinacijah zraslo 1.700 visokonapetostnih postaj, ki se bodo napajale z zeleno energijo. Kompletno omrežje naj bi bilo vzpostavljeno do leta 2027. Omrežje bi bilo zgrajeno v mislih na obvezne postanke, ki jih morajo tovornjaki opravljati in bi omogočalo, da bi tipičen električni tovornjak lahko v 45 minutah napolnil baterijo z 20 na 80 odstotkov. 

Gre za prvi korak do ustanovitve skupnega podjetja, v katerem bi imeli velikani enakovreden delež, njegov sedež pa bo v Amsterdamu.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.