Fiat Chrysler napoveduje enoprostorca bližnje prihodnosti

Foto: Chrysler Chrysler portal koncept Foto: Chrysler Chrysler portal koncept Foto: Chrysler Chrysler portal koncept Foto: Chrysler Chrysler portal koncept
Pri Fiat Chrysler Automobiles (FCA) so na sejmu potrošniške elektronike CES v Las Vegasu premierno predstavili koncept električnega enoprostorca izdelanega tako, da bi ga lahko vzljubili milenijci. Chrysler portal koncept je 100-odstotno električno vozilo s tehnologijo avtonomne vožnje.
Oglej si celoten članek

Chrysler portal je zmožen z enim polnjenjem litij-ionskih baterij (100 kWh) prevoziti do 400 kilometrov daleč. S pomočjo DC hitre polnilnice je možno baterije, shranjene v dnu vozila, v 20 minutah napolniti do te mere, da zagotovijo avtonomijo 240 kilometrov.

V enoprostorcu je prostora za šest potnikov (medosje je dolgo kar tri metre), v tehnološko napredni potovalni kabini je veliko prostora z noge, veliko svetlobe pa zagotavlja ogromna panoramska streha. S tem nagovarjajo predvsem mlade družine.

Po avtocesti vozi sam

Vozilo ima zaradi avtonomne vožnje vgrajene različne senzorske sisteme, kamere, radar, ultrazvočno tehnologijo … Trenutno je vozilo sposobno samo voziti po avtocesti, pričakuje pa se, da bo FCA določene sisteme in tehnologije iz koncepta prenesel v serijska vozila.

Pri proizvajalcu vozil ne omenjajo, kako razvijajo samodejno vožnjo, niso se opredelili niti do dobaviteljev. Je pa bilo zato prejšnji mesec znano, da bo v skupni projekt samodejne vožnje z Googlovim podjetjem Waymo vključenih 100 hibridnih enoprostorcev chrysler pacifica. Prav enoprostorska vozila naj bi bila najbolj primerna za souporabo vozil v prihodnosti, ki bodo vozila brez voznika. Vzrok za to so drsna vrata in s tem lažje vstopanje in izstopanje potnikov ter več prostora ter s tem udobnejša vožnja za potnike.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.