Finalisti izbora za nova policijska vozila

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Glede na prispele ponudbe policisti očitno ne bodo imeli preveč težkega dela pri izbiri svojih novih avtomobilov. Vsaj v treh kategorijah zmagovalec znan, očitno bodo policisti vozili tudi povsem nov model.
Oglej si celoten članek

Kot je znano, policija na letošnjem verjetno edinem razpisu išče 42 novih avtomobilov oziroma kombiniranih vozil.

Pisali smo že, da so bili tokratni pogoji v primerjavi z lanskoletnim razpisom precej bolj zaostreni, saj so za klasične patruljne karavane zahtevali precej močnejše motorje od tistih, ki so vgrajene v lani zmagovalnega renault megana, hkrati morajo imeti vsi štirikolesni pogon. Za hitri limuzini pa je bil pogoj, da morata imeti avtomatski menjalnik. 

Za 12 klasičnih patruljnih karavanov so policisti prejeli le dve ponudbi, kar pa glede na pogoje ni presenečenje. Porsche Slovenija ponuja golfa varianta 2.0 TDI 4motion, s polno policijsko opremo je njegova ponudba vredna dobrih 316 tisoč evrov, oziroma 26.380 evrov za enega. Avtotehna Vis pa ponuja za razred večjo opel insignio 2.0 AWD za 366 tisočakov, ena torej stane prek 30 tisoč evrov. 

Oba ponudnika sta ponudila tudi hitri limuzini. Porsche Slovenija dva VW passata 2.0 TDI za slabih 56 tisočakov, pri Avtotehni Vis pa opel insignii AWD ponujajo za dobrih 65 tisočakov. Svojo priložnost pa išče tudi A-Cosmos, ki je policistom na uslugo ponudil BMW 330d. Cena za oba je prek 91 tisoč evrov.

Vozili se bodo v povsem novem modelu T6

Odkrit boj se obeta tudi za "marice", 15 klasičnih kombijev policiji ponuja Renault Nissan Slovenija (renault master furgon za 506.910 evrov), Porsche Slovenija (VW T6 za 604.718 evrov) in Avtotehna Vis (citroën jumper za 529.449 evrov).

Če bo dokumentacija brezhibna, ni dvoma o zmagovalcu za skupno 12 specialnih kombijev za prevoz oseb, od katerih so nekateri zaradi specifike opreme očitno namenjeni posebnim enotam. Edini ponudnik je Porsche Slovenija z novim, uradno v Sloveniji še nepredstavljenim VW T6. 

Za prevoz materialno-tehničnih sredstev bodo policisti v prihodnje očitno uporabljali mercedes-benz sprinterja. Opremljena po policijskih standardih ga ponujata dve podjetji, čeprav je med njima za slabih 70 tisoč evrov razlike (223 tisoč proti 154 tisoč evrov). 

Kot so sporočili iz policije, morajo sedaj še natančno preučiti vso prispelo dokumentacijo, nato pa bodo določili zmagovalce po posameznih sklopih. To pomeni, da so kljub nižjih cen določenih ponudnikov še možna kakšna presenečenja, saj je formula izbire zapletena in vsebuje tudi okoljevarstvene elemente, pričakovane stroške uporabe ...

 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 18:53 3. Julij 2015.

    ne hodim volit ker živim v Avstriji in me načeloma boli k***** za Slovenijo in SLo policaje. zaradi mene če …

  • 14:58 3. Julij 2015.

    To pa ni krivda policistov ampak takih kot si ti, ki znova in znova volijo idiote, ki nam krojijo usodo. …

  • 14:48 3. Julij 2015.

    Aja pa pravi Slovenec in pravi Bosanec prisegata le na VW. Pa četudi bo 4 leta fizol nabijal doma. Kar …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.