Golfov razred in mali kompaktni avtomobili poraženi v Evropi

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Golfov kompaktni razred in vozila B segmenta (fiesta, clio in drugi) so desetletja sloveli kot najbolj zanimivi za evropske kupce. Lani so doživeli velik udarec. Prvič do zdaj je bil v Evropi najbolj prodajan SUV razred - torej športni terenci in križanci.
Oglej si celoten članek

Pri JATO Dynamics so objavili rezultate prodaje, oziroma števila registracij novih vozil v Evropi v letu 2015. Prodaja vozil v Evropi je zrasla za 9,3 odstotke, SUV vozila pa so še vedno krepko zelenih številkah. V letu 2015 so Evropejci največ kupovali prav športne terence in križance.

Skoraj vsak četrti novi registrirani avtomobil v Evropi je bil SUV. Prodali so jih 3,2 milijona, kar pomeni 22,49 odstotni tržni delež. Sledi segment B, najbolj viden predstavnik pri nas je renault clio, z 21,99 odstotnim deležem, tretji po prodaji je golfov C razred kompaktnih avtomobilov z 20,61 odstotnim tržnim deležem.

V Sloveniji na prvem mestu mala kompaktna vozila

Rast SUV segmenta gre pripisati na račun prodaje malih SUV vozil ali križancev, ki beležijo kar 38 odstotno rast v primerjavi z letom prej. Skupaj so jih prodali 1,2 milijona. Kljub veliki rasti so še vedno bolje prodajani za "številko" večji športni terenci , t. i. C SUV razred. Največjo rast v prodaji SUV vozil, več kot 40-odstotno, beležijo na Portugalskem, v Španiji, na Hrvaškem, Danskem in v Grčiji.

Foto: JATO Dynamics Prodaja vozil v Evropi

Nissan je v Evropi najbolj uspešen na področju SUV vozil, saj je njegov tržni delež z 376.000 prodanimi vozili 11,8 odstoten. Sledijo mu sestrski Renault in Volkswagen.

Foto: JATO Dynamics Prodaja vozil v Evropi B segment vozil je s 3,12 milijona registriranimi avtomobili drugi, je pa še vedno najbolj popularen v številnih Evropskih državah, tudi v Sloveniji. Vodilni v segmentu je Volkswagen (10,5 odstotni tržni delež), takoj za njim je Renault (10,4 odstotka) in Ford s fiesto, ki je bil najbolje prodajan avtomobil v tem segmentu v Evropi.

Padec prodaje enoprostorcev

Med kompaktnimi vozili je golf zadržal pozicijo najbolje prodajanega avtomobila v Evropi. V Evropi pa se ohlaja prodaja enoprostorcev, saj je bilo v primerjavi z letom 2014, v letu 2015, registiranih za 1,8 odstotka manj enoprostorcev.

Kljub rastu prodaje enoprostorcev v Nemčiji in Španiji, pa je padec prinesla prodaja v Veliki Britaniji (-17 odstotkov), Italiji (-4,6 odstotka) in v Franciji (-1,7 odstotka).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.