Grkom uspelo uničiti princip krožnega križišča

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Kako v Grčiji zakomplicirajo celo tako preprosto zadevo, kot je pravilo vožnje v krožnem križišču.
Oglej si celoten članek

V Grčiji, eni izmed članic EU, krožno križišče ni nujno krožno križišče. V številnih primerih je tako, da mora voznik, ki je že v krožišču, prednost odstopiti tistemu, ki se vanj šele vključuje, torej ravno obratno, kot naj bi veljal temeljni varnostni princip in namen te cestne ureditve. Domačini morda to vedo, težje pa doumejo številni tujci.

V čem je težava? Po pisanju portala Grčkainfo.com so v Grčiji precej ležerni glede označevanja tovrstnih križišč v skladu s standardi, ki veljajo pri nas ali v drugih evropskih državah. Tako potek cest morda deluje kot krožno križišče, imajo celo znak za krožno križišče, vendar pa manjka bistvena vertikalna signalizacija - stop znak ali znak za križišče s prednostno cesto. Zato takrat velja standardno pravilo - prednost ima vedno tisti na tvoji desni, torej voznik, ki se šele vključuje v križišče.

Da stvar ni iz trte izvita, dokazuje spodnji posnetek. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 11:56 12. Januar 2019.

    Ne vem zakaj komplicirate? Saj je čisto enostavno. Če je pred križiščem znak za krožišče, je tisto pač krožišče s …

  • 11:52 12. Januar 2019.

    Tam vsaj veš kako se vozi. Pri nas pa dirkači in padalci dirkajo, prehitevajo in izsiljujejo v krožiščih. Če je …

  • 10:10 12. Januar 2019.

    Novinarji pa pojdite pogledati v Pariz in se boste čudili, kako ima prednost tisti ki se vklučuje na pariško obvoznico …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.