Guinnessov rekord Audi in Honda lovita čez Slovenijo

Foto: Audi
Foto: Audi
Avtomobilski proizvajalci želijo s pomočjo vpisa v Guinnessovo knjigo rekordov reklamirati varčnost in gospodarnost svojih vozil z gorivom. Tako Honda, kot Audi, bosta rekordni dosežek poskušala doseči tudi s prečkanjem poti čez Slovenijo.
Oglej si celoten članek

Audi in RAC sta najavila, da se bosta v Guinnessovo knjigo skušala vpisati z rekordnim dosežkom vožnje čez čim več držav z eno posodo goriva. V ekipi sta novinar Andrew Frankel in dirkačica Rebecca Jackson, ki bosta rekord lovila z modelom A6 z štirivaljnim 2.0 TDI z 140 kilovatov moči (190 KM) in oznako ultra, ki je rezervirana za najbolj ekonomične Audijeve modele.

Skrbno načrtovano pot bosta začela na Nizozemskem in nadaljevala mimo mest in avtocest proti Belgiji, Luksemburgu, Franciji, Švici, čez Lihtenštajn, nadaljevala v Avstriji, Nemčiji in Italiji ter naprej proti Balkanu.

S hondo civic tourer čez 24 članic EU

Honda se z modelom civic tourer 1,6 i-DTEC poteguje za naslov vozila z motorjem, ki ima najbolj učinkovito porabo goriva. Posadka bo prevozila 13.614 kilometrov dolgo pot, ki jo bo vodila čez 24 članic evropske unije. Izvzete so samo Velika Britanija, Ciper, Malta in Irska, ker se štejejo prevoženi kilometri zgolj po cesti.  Posadka bo v Slovenijo vstopilo na meji pri Lendavi 16. junija in se peljalo skozi Dramlje in prečkalo mejo v Sežani istega dne.

Foto: Andrej Leban Honda civic tourer
 
Vozila bosta izkušena in dolgoletna sodelavca Honde, Fergal McGrath in Julian Warren. Celotno pot bosta vodila dnevnik porabe (l/km oziroma gallonov/milje). Vozilo mora dejansko vstopiti v vseh 24 držav EU, imeti o tem dokaze, ki vključujejo dnevnik vožnje, porabo, GPS zapise, fotografije ter podpise neodvisnih prič. Vgrajeno bo imelo sledilno napravo, ki preda vse informacije v zbirni center, ter tako posreduje dokaze o pristnosti vožnje in porabe, ki jih Honda potrebuje, da zadosti zahtevam Guinnesove knjige rekordov.


Vozilo mora biti standardni model, brez predelav in vsakič mora biti gorivo napolnjeno maksimalno, da je vedno enaka teža in s tem tudi poraba. 13.614 km dolgo so začeli v Aalstu v Belgiji 1. junija. Vozila se bosta 25 dni in pot zaključila v istem kraju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.