IIHS: Kompaktni avti so premalo varni

Foto: IIHS/Youtube
Foto: IIHS/Youtube
Številni manjši avtomobili niso dovolj varni, ugotavlja ameriška inštitucija, ki opravlja varnostne trke. Predvsem se porazno odrežejo na testu, ki v Evropi sploh ni v uporabi.
Oglej si celoten članek

Ameriška zvezna agencija IIHS je objavila rezultate testiranj varnostnih trčenj manjših kompaktnih avtomobilov, ki so na prodaj na tamkajšnjem trgu. Od 12 testiranih modelov (gre povečini za modelni letnik 2013) jih je kar šest dobilo oceni "slabo" ali "mejno". Med drugim so bili z "mejno" varnostjo ocenjeni chevrolet sonic (v Evropi naprodaj kot aveo) in cruze ter volkswagen beetle, medtem ko je kia soul dobila negativno oceno. 

Na trk z majhnim prekrivanjem slabo pripravljeni

Tako slabi rezultati so posledice novega testnega postopka, katerega izsledke je IIHS sedaj predstavila že pri četri kategoriji vozil. V testnem postopku je namreč predviden tudi trk s hitrostjo 64 km/h ob oviro z majhnim prekrivanjem, ki simulira dobršno število nesreč, ko avtomobili le z delom prednjega levega dela treščijo ob oviro. Ameriške zavarovalnice trdijo, da se takšne nesreče nanašajo kar na četrtino vseh, ki jih obravnavajo.

Prav ta test pa se je izkazal kot največji izziv za proizvajalce, saj so posledice na avtomobilih in testnih lutkah precej hujše, kot pri klasičnem čelnem trku. Pogosto pride do zvijanja A-stebrička in tudi do nestabilnosti volanskega droga, zaradi stranskih sil pa glava voznika zaniha tudi vstran, zato lahko "zgreši" zračno blazino.

Civic najbolj varen

Najbolje na tokratnih testih je bila ocenjenja honda civic, medtem ko se je za prav tako dobrega med "evropskimi" modeli izkazal še ford focus.

Pri IIHS opozarjajo, da le manjši popravki pri slabo ocenjenih avtomobilih ne bodo dovolj, saj je težava njihova slaba strukturna zasnova, ki pa jo morajo proizvajalci v naslednji generaciji na vsak način izboljšati. "Očrnjeni" proizvajalci na drugi strani pravijo, da je IIHS predolgo skrival specifikacije testa, zato nanj aktualnih modelov niso mogli pripraviti. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.