Imate raje vročino ali smrad?

Foto: Miha Pečoler
Foto: Miha Pečoler
Prvi vroči dnevi so čas, ko iz marsikatere reže v avtomobilu pihne smrdljiv zrak, saj so lastniki med hladnejšim delom leta pozabili na klimatsko napravo. Še je čas za ukrepanje. Znate klimatsko napravo pravilno uporabljati?
Oglej si celoten članek

Idealno bi moral vsak voznik tudi pozimi vsaj nekajkrat na mesec prižgati klimatsko napravo v vozilu. Poleg izsuševanja zraka to pripomore tudi k mazanju vitalnih delov, s tem pa preprečuje njihovo propadanje in posledično izgubo hladilnega sredstva. Na ta način je mogoče preprečiti tudi razvoj bakterij v prezračevalnih kanalih, ki ob prižigu naprave po daljšem obdobju potnike presenetijo z umazanim zrakom, lahko pa povzročijo tudi alergijske reakcije.

Ko se pokvari, je precej dražje

Redno vzdrževanje klimatske naprave skupaj s polnjenjem stane nekje med 25 do 75 evrov. Slaba skrb lahko povzroči okvaro kompresorja, cena popravila pa v tem primeru zraste tudi za nekajkrat.

V nekaterih avtomobilih je plina dovolj tudi za nekaj let, pri drugih pa ga je treba vsako leto polniti. Manjša količina plina zahteva večje naprezanje kompresorja, kar vpliva tudi na večjo porabo goriva in možnost okvare kompresorja. V servisnih delavnicah vam poleg kontrole naprave in polnjenja opravijo še protibakterijsko čiščenje.

Ne stopite v hladilnik!

Največja napaka voznikov, ko sedejo v razgret avtomobil, je, da klimo nastavijo na najnižjo temperaturo, stopnjo ventiliranja pa na najvišjo. To za zdravje ni priporočljivo. Temperaturo je treba zmanjševati postopoma, na začetku je priporočljivo, da se temperatura postavi za pet stopinj Celzija manj, kot je zunanja temperatura.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.