Infrastruktura vse bolj prilagojena invalidom

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Svet invalidov Mestne občine Maribor je ob današnjem mednarodnem dnevu invalidov skupaj s Slovensko zvezo za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo ter zavodom Zadihaj predstavil nekatere konkretne rešitve za večjo dostopnost in integracijo invalidov v prometu.
Oglej si celoten članek

Kot je povedal predstavnika zavoda Zadihaj Teo Bunta, so s predstavniki invalidov iskali skupne rešitve, ki bi lahko pomagale invalidom in ranljivim skupinam v prometu, obenem pa tudi zmanjšale negativne vplive prometa na zdravje in okolje.

Aplikacije in naprave prilagojene invalidom

Med takšnimi rešitvami so danes predstavili telefonsko aplikacijo za pomoč pri parkiranju invalidnih voznikov, ki bo invalidnim osebam omogočila lažje iskanje najbližjih parkirnih mest glede na njihovo lokacijo. Pomembna novost so tudi javne električne polnilnice, prilagojene za uporabo invalidom na vozičkih ter drugim uporabnikom električnih vozil.

Na dogodku so predstavili še električna vozila, ki so prav tako lahko prilagojena invalidom, novosti na področju prilagajanja javnih stranišč ter večji dostopnosti javnega potniškega prometa. "Podpiramo brezplačno vozovnico v Mariboru in enotno za vso Slovenijo, saj se nam zdi to tudi promocija potniškega prometa, ki zmanjšuje okoljsko onesnaževanje," je še dejal Bunta.

Država za elektromobilnost

Da projekte podpira tudi država, je v Mariboru povedal predstavnik ministrstva za infrastrukturo in prostor Marko Longer. Kot je dejal, velik poudarek dajejo prav elektromobilnosti, saj gre za trenutno edino tehnologijo, ki v prometu omogoča uporabo 100-odstotno uporabo obnovljivih virov energije.

Za uveljavitev teh ciljev je po njegovih besedah potrebnih več korakov. Vzpostaviti je treba mrežo hitrih polnilnic na celotnem avtocestnem križu in ostalih pomembnih prometnicah, pa tudi na mestih, kjer se uporabniki zadržujejo krajši čas, kot so trgovine, restavracije, občine in drugi uradi.

Ob tem je treba postaviti še počasne polnilnice na območjih, kjer se uporabniki zadržujejo dlje časa, torej na različnih javnih ali zasebnih parkiriščih, še posebej pa se mu kot dolgoročno najpomembnejše zdi združitev polnilnic v nekakšno pametno mrežo, s katero bi omogočili regulacijo elektroenergetskega sistema v Sloveniji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:35 3. December 2013.

    Upravičeno, saj smo invalidna država.<br />LP<br />TUpamaros

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.