Je telefon kot navigacija v avtu dovoljen?

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Klasično telefoniranje, pisanje SMS sporočil ali uporaba interneta s pametnim mobilnikom med vožnjo je prepovedana. Kaj pa uporaba pametnega telefona za navigacijsko napravo?
Oglej si celoten članek

Prenosne navigacijske naprave so te dni zelo ogrožena vrsta in na pragu izumrtja. Prvi razlog za to je, da proizvajalci avtomobilov ponujajo vgradne navigacijske naprave kot del zmogljivih infotainment sistemov po že zelo ugodnih cenah. Drugi razlog pa je vsesplošna razširjenost pametnih telefonov, ki ob podpori dobrih aplikacij in GPS sprejemnika praktično v celoti lahko nadomestijo prenosno napravo. 

A ob tem trčimo ob morebitno neskladje - ali je tako kot telefoniranje tudi uporaba pametnega telefona za navigacijo v avtu prepovedana?

Pri slovenski policiji pravijo, da je ob pravilni uporabi vsaka dilema odveč: "Voznik pametni telefon kot navigacijsko napravo lahko uporablja tako, da njegovo slušno in vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila ni zmanjšano."

Treba pa je upoštevati določena pravila, ki sicer veljajo za vsak pripomoček v avtomobilu, kar pomeni, da je potrebno pot prednastaviti ob mirujočem avtomobilu, nameščena pa mora biti tako, "da ne zmanjšuje preglednosti in vidnega polja." 

Vnašanje cilja med vožnjo: 78 sekund slepote

Pri nemškem avtoklubu ADAC dodajajo, da telefona "v službi" navigacije ne smemo držati v rokah, temveč mora biti trdno pričvrščen na armaturno ploščo oziroma na vetrobransko steklo s pomočjo držala. 

Kot opozarjajo pri organizaciji, je ne glede na navigacijsko napravo izjemnega pomena, da cilj vnesemo, ko je vozilo še parkirano. Celo pri vgradnih navigacijskih napravah namreč glede na teste odvračanje pozornosti od prometa zaradi izbiranja črk in naslovov za cilj lahko traja kar 78 sekund, pravijo pri organizaciji. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 01:36 16. Maj 2015.

    Here je defenitivno najbolsi od zastonkarjev + enostavna uporaba

  • mph
    17:01 15. Maj 2015.

    Groza, kaj avtor predlaga od aplikacij za telefone. Ok, od free je vsekakor najboljši Here, od plačljivih se lahko vsi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.