Je že ali še ni čas za menjavo pnevmatik?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nekateri vozniki proti sredini marca že mrzlično pogledujejo proti vulkanizerjem. Zime ni na vidiku, pravijo vremenoslovci, začnite razmišljati o letnih pnevmatikah.
Oglej si celoten članek

15. marec je z zakonom določen datum, ko se konča obveznost zimske opreme vozil. Določba seveda velja ob ugodnem vremenu, a letos je, kot kaže, lanski scenarij, ko je zima z repom opletala še pozno v pomlad, precej manj verjeten.

"Vsaj prihodnjih 10 dni zime ne bo na vidiku," nam je dejal dežurni prognostik na agenciji za okolje Brane Gregorčič. 

"To še ne pomeni, da ni potrebna previdnost, saj se bodo predvsem v jasnih jutrih prihodnje dni temperature lahko gibale tudi okoli ničle. Bodo pa sčasoma tudi jutra toplejša," je dodal.

"Ni pa mogoče povsem zanesljivo trditi, da ne bo več snega; za marec ali začetek aprila to ni tako nemogoče, vendar je to po navadi le enodnevni dogodek."

Zakon sicer določa, da morajo biti, če sneži, tudi po 15. marcu vozila pripravljena na snežno podlago. Po drugi strani pa vse višje temperature kličejo h skorajšnji menjavi zimskih pnevmatik z letnimi, saj se te na toplejšem asfaltu precej bolje obnesejo, medtem ko je obraba zimskih v takšnem vremenu precej hitrejša.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:34 11. Marec 2014.

    Pazite na Hrvaškem, kjer zakon predvideva zimsko opremo do 15.4.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.