Junija registriranih 37 odstotkov več motornih vozil kot leto prej

Foto: Profimedia Parkirišče avtov
V juniju 2017 je bilo v Sloveniji prvič registriranih 15.580 cestnih motornih vozil ali za 37 odstotkov več kot v juniju 2016.
Oglej si celoten članek

Na povečanje je v največji meri vplivala uvedba obvezne registracije koles z motorjem (mopedov), pojasnjujejo na statističnem uradu.

To je lepo razvidno iz spodnjega grafa: aprila je bilo registriranih skoraj sedem tisoč mopedov, maja pet tisoč, junija pa slabih tri tisoč. 

Foto: statistični urad

Avtomobilov je bilo prvič registriranih 15 odstotkov več kot leto prej. "V juniju 2017 smo v Sloveniji prvič registrirali 10.214 osebnih avtomobilov, od tega 7.638 novih," kažejo podatki.

V mestnem avtobusnem prevozu prepeljanih skoraj za četrtino več potnikov kot v juniju prejšnjega leta, medtem ko je rast v medkrajevnem in mednarodnem javnem linijskem prevozu majhna: prepeljanih je bilo štiri odstotke več potnikov.

Z Adrio potovala četrtina manj potnikov kot lani

Foto: adria airways slovenija 03.02.11., letalo, adria, foto: adria airways V juniju 2017 je z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana odpotovalo ali pripotovalo na to letališče 155.990 potnikov, kar je za 15 odstotkov več kot v juniju 2016.

Levji delež potnikov je letel z Adrio, a ta ni nič prispevala k rasti, saj je bilo število njihovih potnikov bistveno nižje nižje kot lani. "Število prepeljanih potnikov je bilo za 23 odstotkov nižje, število opravljenih potniških kilometrov pa za 28 odstotkov nižje kot v juniju 2016," so izračunali na statističnem uradu.

V slovenskih pristaniščih so v juniju 2017 zabeležili 12.617 potnikov, kar je za sedem odstotkov več kot v juniju 2016; 8.770 potnikov od teh je bilo na ladjah za križarjenje.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.