Kaj pomaga zimska pnevmatika, stara 10 let?

Foto: PU Celje
Foto: PU Celje
Od danes obvezna zimska oprema. Policisti skupaj z mehaniki opozarjali na pomanjkljivosti vozil. Odkrili tudi po 10 let stare pnevmatike.
Oglej si celoten članek

Nenavadno, a pohvale vredno akcijo so v četrtek izvedli kranjskogorski policisti, saj so ob pomoči  avtomehanika ves dan preverjali pripravljenost voznikov na zimo in zimske razmere. 

Pregledali so okoli sto vozil in največ pomanjkljivosti ugotovili pri preverjanju stanja akumulatorja, tekočine za čiščenje stekla in delovanju svetil. Ugotovili so še, da so mnogi vozniki letne pnevmatike res že zamenjali z zimskimi, a so bile nekatere stare tudi več kot 10 let. Ker v tem času material izgubi svoje zmogljivosti, takšna pnevmatika v mrzlih razmerah ne more nuditi obljubljenega stika s podlago. Vulkanizerji pravijo, da je življenjska doba pnevmatike nekako pet sezon.

V  preventivni  aktivnosti so policisti z avtomehanikom pregledovali osebne avtomobile, kombije,  šolski avtobus, tovorno in gasilsko vozilo in avtomobil varnostne službe. V splošnem je stanje zadovoljivo, mnogi so na zimo in zimske razmere že pripravljeni.

Kakšen je na zimo pripravljen avtomobil?

Takšen z zimskimi pnevmatiki, ki imajo najmanj 3 mm, še bolje pa veliko več profila, s pravilno delujočimi zavorami in krmilnim mehanizmom, dobrim akumulatorjem in napolnjeno posodo za tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla. Tudi ostale tekočine morajo biti na optimalnih nivojih. 

V  avtomobil, pripravljen na zimsko vožnjo, spadata tudi metlica in strgalo za  čiščenje  stekel,  dobri brisalci, guma pa ne sme biti natrgana ali drugače poškodovana, opozarjajo kranjski policisti. Ker pa sneg lahko tudi preseneti in povzroči hujše ovire v prometu, niso odveč niti topla oblačila, odeja, svetilka, lopata, prva pomoč (tudi hrana in pijača) in mobilni telefon.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 10:43 5. December 2014.

    guma tut otrdi, ovca ena

  • 19:14 17. November 2014.

    kako nevožena, če pravim, da se je vozil vsak vikend k maši... če bi bila bolj konkretno vožena, je po …

  • 14:38 17. November 2014.

    Zato ker je bila nevožena guma. Sicer pa se po EU standardih kot nova guma lahko proda pnevmatika stara do …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.