Kamere namesto ogledal?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V ZDA bodo od leta 2018 obvezen del avtomobilov kamere za vzvratno vožnjo. V prid boljši aerodinamiki in nižji porabi goriva bi pri Tesli odstranili tudi vzvratna ogledala in jih nadomestili s kamerami. Kako bi to vplivalo na varnost v prometu?
Oglej si celoten članek

Marca je Ameriška Nacionalna agencija za varnost v prometu (NHTSA) sporočila, da bodo morala biti vozila z maso do 4500 kilogramov 1. maja leta 2018 serijsko opremljena s kamero za pomoč pri vzvratni vožnji. Kalifornijski proizvajalec vozil Tesla želi s kamerami nadomestiti tudi vzvratna ogledala.

Boljša aerodinamika, nižja poraba

Pri Tesli so na Ameriško Nacionalno agencijo za varnost v prometu (NHTSA) poslali prošnjo, da bi namesto vzvratnih ogledal avtomobile opremili s kamerami za spremljanje prometa za vozilom. S tem naj bi aerodinamičnost avtomobilov izboljšali za dva do sedem odstotkov, svojo prošnjo pa podkrepili s podatkom, da naj bi 10 odstotni napredek pri aerodinamiki porabo goriva in emisij znižal za 3,2 odstotka.

Če bi se znebili vzvratnih ogledal in jih nadomestili s tehnologijo, ki voznika opozarja na dogajanje za njim, bi odpadli tudi pogledi čez ramo. "Narobe!," pravijo strokovnjaki za prometno varnost.

"Samo gledanje v vzvratno kamero, kaj se dogaja za vozilom, ne bo prineslo izboljšanja rezultatov;" je prepričan Bryan Reimer, strokovnjak za vedenje ljudi v laboratoriju MIT AgeLab. V zadnji raziskavi se je osredotočil na vedenje voznikov in njihovo zaupanje do novih tehnologij, vgrajenih v avtomobile. Ugotovil je, da so kamere učinkovite le pri spremljanju dogajanja v okolici vozila, še vedno pa se morajo vozniki tudi sami prepričati, ali je varno zaviti na nasprotni vozni pas.

Še veliko odprtih vprašanj

Strokovnjaki ne dvomijo, da bodo kamere olajšale vožnjo in jo naredile bolj varno. Pri NHTSA ocenjujejo, da bodo obvezne kamere za vzvratno vožnjo v ZDA na leto preprečile med 58 in 69 smrtnih žrtev. V ZDA po podatkih NHTSA vsako leto vozniki med vzvratno vožnjo do smrti povozijo 210 oseb, 15 tisoč se jih pri tem poškoduje. Otroci do petega leta starosti so vpleteni v tretjino vseh tovrstnih nesreč.

Raziskovalce čaka še veliko dela pri preučevanju človeških navad, preden bodo ogledala v popolnosti zamenjali s kamerami. Med drugim, kje je optimalno mesto v avtomobilu, kamor bi namestili monitor, na katerem se bo prikazovala slika z vzvratnih kamer, kakšna bo morala biti ločljivost slike na zaslonu, tako podnevi, kot ponoči, kako vozniku na čim lažji načim predstaviti globino slike, da bo vedel, kako oddaljeno je vozilo za njim, kam namestiti kamere, da bodo preprečili mrtve kote, ...

To so vse vprašanja, na katera želi odgovoriti Gregory Fitch, eden glavnih raziskovalcev na Politehničnem inštitutu v Virginii. Fitch trenutno preučuje, kje bi bilo v tovornjakih najbolje namestiti zaslon in kamere, da bi preprečili nastajanje mrtvih kotov.

"Iz naših raziskav vemo, da je usmerjanje pogleda stran od ceste nevarno," pravi Fitch, ki pojasnjuje, da morajo vozniki tovornjakov za 90 odstotkov obrniti glavo, da pogledajo v desno vzvratno ogledalo. V tem primeru bi pogled na zaslon vozniku močno olajšal delo.

Reimer pri tem opozarja, da bo težava nastala pri voznikih, ki so vse življenje vajeni gledati v tradicionalna ogledala in so se tako učili tudi v šolah vožnje. "Samo postaviti zaslon v vozilu in vanj vgraditi kamere, bo premalo. Voznike je treba naučiti uporabljati novo tehnologijo na učinkovit način," pravi in zaključuje, da smo ljudje sposobni hitreje spreminjati in nadgrajevati tehnologijo, kot pa se je uspeti učiti uporabljati in jo sprejemati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 05:56 15. Julij 2014.

    Že nekaj let razmišljam o tako opremljenih vozilih brez štrlečih ogledal. Rešitev z kamerami bi marsikatero vozilo naredila veliko bolj …

  • 19:14 14. Julij 2014.

    Zahodna tehnologija je superiorna pri reševanju tovrstnih izzivov, a povsem odpove že pri pripravi zdrave ozimnice. ;)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.