Katera zračna blazina povzroči največ gmotne škode

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Katera sprožena zračna blazina povzroči največ škode za popravilo?
Oglej si celoten članek

Pisali smo že o primerih, da pri avtu, ki je bil ueležen v prometni nesreči, zaradi nestrokovnega popravila morda ne delujejo več temeljni varnostni elementi, vključno z zračnimi blazinami. 
Ker so sproženi airbagi neuporabni, jih je potrebno v celoti zamenjati vključno s pripadajočimi senzorji, mehanizmi in elektroniko, kar pa ni poceni. Tudi zato zavarovalničarji po ogledu razbitin še posebej natančno preverijo stanje zračnih blazin in tako ocenijo, ali se splača avto še popravljati.

Cene nadomestnih zračnih blazin so različne, saj so zelo odvisne od znamke in tipa avtomobila ter letnika izdelave in stopnje opreme, pravi Eva Močnik Pečevnik iz Renault Slovenija. Prav pa tako je zelo odvisno, katero zračno blazino je potrebno menjati, saj se ob trku praviloma ne bodo sprožile vse. Ob čelnem trku se običajno sprožita obe čelni blazini, pri bočnem se sprožita stranski in zračna zavesa, če jo avto ima ...

Pravilo pravi, da je najdražja za menjavo sovoznikova zračna blazina, saj je potrebno takrat zamenjati tudi celotno armaturno ploščo, pojasnjuje Močnik Pečevnikova. Izkušnje dodatno pravijo, da je potrebno po nesrečah zaradi sprožitve sopotnikove blazine zelo pogosto menjati tudi vetrobransko steklo.

Primerjava prek spletne strani FiveStarAirBags.com, ki sicer navaja cene in modele za ZDA, kaže, da so zračne zavese nekaj cenejše od sopotnikove blazine, še cenejše pa so stranske blazine, običajno vgrajene v sedeže, in morebitna kolenska blazina.  

Načeloma airbagi danes niso zahtevni za menjavo, terjajo pa seveda kvalificiranega mehanika, ki bo znal po vgradnji tudi pravilno kalibrirati vse nastavitve varnostnih sistemov. 

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.