Kdaj vam bo policist v prometu izrekel zgolj opozorilo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Policija izvaja maraton nadzora hitrosti. Kdaj vas bo policist le opozoril in ali smete kar sami prositi, naj vam ne izreče kazni?
Oglej si celoten članek

Slovenska policija tako kot še številne druge policije po Evropi danes izvaja usklajeno akcijo t. i. maratona nadzora hitrosti, ko intenzivno merijo prekoračitve hitrosti po državi. Drago Menegalija iz Generalne policijske uprave je za zurnal24.si pojasnil, da je od jutra do poldneva v akciji skoraj dvesto policistov, na razpolago pa imajo nekaj čez 200 merilnih naprav v obliki laserskih "pištol", merilnikov v vozilih, provida sistemov, stacionarnih radarjev v ohišjih ...

Policija je izdala tudi točke 362 lokacij in čas, kjer bodo po vsej verjetnosti danes prisotni. Seznam, ki je glede lokacij meritev bržkone aktualen tudi za vse "navadne" dni v letu, je na voljo TUKAJ.

Kakšna je toleranca radarja za hitrost?

Pravilnik o merilnih napravah za hitrost vozil v prometu določa, da je v primeru meritve iz stacionarne točke toleranca pet km/h do hitrosti 100 km/h in pet odstotkov pri hitrostih nad 100 km/h.

Pri meritvah iz premične točke (ne provida!) je toleranca višja in znaša sedem km/h pri hitrostih vključno do 100 km/h in sedem odstotkov izmerjene hitrosti pri hitrostih nad 100 km/h.

Pri meritvah s sistemom provida pravilnik določa, da vam mora tovrstno policijsko vozilo za najmanjšo toleranco šest km/h slediti najmanj en kilometer poti. Če vam bo denimo sledilo le 200 metrov, se bo izmerjena povprečna hitrost avtomatično zmanjšala za 15 km/h.

Za opozorilo morata biti izpolnjena dva pogoja

Pri nadzoru prometa ima ob ugotovljenem prekršku policist na voljo možnost, da vozniku namesto sankcije izreče zgolj opozorilo. Kdaj je to mogoče in ali lahko računate na to, da boste policista prepričali, da neka vaša napaka ni "vredna" denarne kazni?

Glede izreka opozorila Zakon o prekrških predpisuje naslednja pogoja, ki "morata obstajati sočasno:

- storjeni prekršek mora biti neznatnega pomena (storjen je v takih okoliščinah, ki ga delajo posebno lahkega in pri katerem ni nastala oziroma ne bo nastala škodljiva posledica ali je ta neznatna),

– policistova ocena, da je glede na pomen dejanja opozorilo zadostni ukrep."

Policijska pojasnilo še pravi: "ocena zakonskih pogojev za izrek opozorila je prepuščena presoji policista, ki vodi postopek o prekršku, saj opozorilo ni pravica storilca prekrška. Policist mora v celoti ugotoviti okoliščine prekrška in njegove posledice ter oceniti, da je glede na pomen dejanja opozorilo zadosten ukrep."

Kdaj torej lahko računate na milost?

To so primeri, kot je denimo, če voznik pri sebi nima vozniškega dovoljenja, a policist ugotovi, da voznik sicer ni kršil drugih predpisov. Ali pa če voznik vozi z meglankami ob zmanjšani vidljivosti, a ta znaša več kot 50 metrov, kolikor je predpisan pogoj za utemeljeno rabo dodatnih luči. 

andrej.leban@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 36

  • 05:25 11. Julij 2016.

    Pas bi morali crtat iz kazni....

  • 05:25 11. Julij 2016.

    To je malenkost za nekatere....eni pa še prdnit ne morete varno,da ne bi naredili štale na cesti....

  • 05:23 11. Julij 2016.

    Malo vec se vozi..pa bos mel celo tvojo statistiko fuč....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.