Kdaj vozniki telefonirajo med vožnjo

Foto: StateFarm
Foto: StateFarm
Raziskava ugotavlja, v katerih situacijah v prometu vozniki najpogosteje uporabljajo telefone in kakšne so razmere, ko so vendarle polno osredotočeni na vožnjo.
Oglej si celoten članek

Organizacija State Farm je naredila anketo med vozniki in jih povprašala, v kakšnih razmerah v prometu se najhitreje pregrešijo in sežejo po mobilniku, da bi opravili telefonski klic, brali ali pisali SMS sporočila, spremljali pošto in podobno. Hkati so jih vprašali tudi, v katerih razmerah bi se "verjetno vzdržali" uporabe telefona. 

Večina voznikov trdi, da najprej oceni, ali razmere dovoljujejo uporabo telefona. Hkrati pa avtorji razskave izpostavljajo pereče dejstvo, da cone 30 km/h in druga območja, kjer je velika verjetnost križanja poti s šibkejšimi udeleženci v prometu, ne vpliva kaj dosti na to, ali bodo pritiskali po ekranu. 

In ugotovitve ...

Kdaj med vožnjo uporabljate mobilnik? 

Bolj verjetno:

  • Ko stojim na rdeči luč ....... 63 odstotkov
  • Na odprti cesti/avtocesti ... 30 odstotkov

Manj verjetno:

  • Ko je zunaj temno ............ 75 odstotkov
  • Med meglo ...................... 91 odstotkov
  • V snegu .......................... 92 odstotkov
  • Na spolzkem cestišču ...... 93 odstotkov
  • V gostem prometu ............ 78 odstotkov
  • Na gradbiščih ................... 87 odstotkov
  • V dežju ............................ 88 odstotkov
  • V šolskem okolišu ............ 83 odstotkov

Raziskava na vzorcu voznikov v ZDA še ugotavlja, da je tam v zadnjih treh letih lastništvo pametnih telefonov iz 52 odstotkov poskočilo na 80 odstotkov, še posebej velika rast je med starejšimi od 40 let. 

Zanimiva je tudi ugotovitev, da klasična uporaba slušalke na ušesu v avtu upada, vendar pa uporaba mobilnika za SMS sporočila, pošiljanje e-pošte, spremljanje socialnih omrežih in podobnih opravil ostaja stabilno ali celo narašča.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.