Kdo med Evropejci vozi najmočnejše avte

Foto: Gregor Prebil
Foto: Gregor Prebil
V katerih evropskih državah vozijo v povprečju najmočnejše avtomobile? Rezultat je nekoliko presenetljiv, saj nanje prisegajo sicer najbolj ekološko ozaveščeni narodi.
Oglej si celoten članek

Po podatkih krovne organizacije evropskih avtomobilskih proizvajalcev ACEA statistično najmočnejše avtomobile vozijo sicer ekološko tako zaznamovani Švicarji. Po zadnjem dostopnem skupnem podatku iz leta 2010 je povprečna moč švicarskega avtomobila kar 106 kilovatov (144 KM). Tradicija močnih (in potratnih) avtomobilov je v tej alpski državi prisotna že desetletja, saj je denimo tudi leta 1990 država s povprečnimi 81 kilovati (110 KM) daleč prednjačila pred drugimi državami. Vseeno so se v zadnjih letih Švicarji očitno malce ohladili, potem ko je bilo še leta 2007 povprečje celo 109 kilovatov (148 KM).

V Luksemburgu, ki je evropska država z največjo gostoto avtomobilov na 1.000 prebivalcev, prav tako veliko dajo na moč pod pokrovom. Povprečni avtomobil v tej minidržavici tako odda od sebe 103 kilovate (140 KM), v klubu stotic so še Švedi s 102 kilovatoma (139 KM).

Sledijo Nemci (95 kW/129 KM), Finci (94 kW/128 KM), Britanci (89 kW/121 KM) ... Na dnu po primerjavi ACEA so naši zahodni sosedje Italijani, kar ni čudno glede na njihovo ljubezen do majhnih avtomobilov. Povprečna moč motorja v njihovih štirikolesnikih je 73 kilovatov (100 KM).

Slovenije tako kot preostalih 12 "novih" članic EU statistika ACEA še ni zajela.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:31 12. Marec 2013.

    Kot so enkrat pogruntali pri Top Gearu: ni fora v tem kaksen avto vozis, ampak kako ga vozis. Mocnejsi avtomobili …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.