Rio v novih ritmih tehnologije

Foto: Kia
Foto: Kia
Precejšnja tehnična posodobitev za Kiino kombilimuzino.
Oglej si celoten članek

Kia želi izboljšati konkurenčnost modela rio v zelo napolnjenem razredu vozil. Zato so precej izpopolnili zdajšnjo generacijo in vključili precej novih tehnologij.

Pri Kii izpostavljajo predvsem svežo opcijo pogona, saj je rio dobil hibridiziran sklop novega 1,0 T-GDi motorja v navezi s 48 V MHEV sistemom. Mehki hibrid ima ima vgrajen starter-generator, ki je povezan z glavnim motorjem prek jermena in pomaga pri pospeševanju z dodatno električno močjo, pri zaviranju pa rekuperira energijo in polni svojo litij-ionsko baterijo.

Tudi bencinski motor je bil deležen številnih sprememb. Gre za novo generacijo, ki jo imenujejo Smartstream, med drugim pa ima spremenljivo krmiljenje ventilov, ki delovanje prilagajajo obremenitvi. Moč je sicer enaka kot pri stari generaciji Kappa, torej 73 kW (100 KM) in 88 kW (120 KM), a z bistveno večjim navorom in nižjo porabo ter emisijami. 

Foto: Kia Kia rio

Rio EcoDynamics+, kot se imenuje hibridna različica, bo tudi eden prvih modelov, v katere bo Kia vgrajevala svoj novi ročni menjalnik iMT, ki deluje po sistemu "po žici" in uporablja posebno sklopko. Namesto mehanske povezave iMT sklopka nadzoruje popolnoma elektronsko. Neopazno se integrira s starterjem-generatorjem blagega hibrida (MHSG) in ugaša motor prej kot Kiin ISG sistem ustavi/spelji (Idle Stop & Go) med "križarjenjem" pred ustavljanjem, s čimer zmanjša porabo goriva.

Spremembe so tudi pri nehibridiziranih pogonih. 1,0 TGDi s 73 kW je pridobil dodatno, 6. prestavo, na voljo je tudi sedemstopenjski dvosklopčni menjalnik. Novost je novi infotainment sistem z novimi funkcijami. Med njimi je UVO sistem telematike, ki omogoča naprednješo stopnjo povezljivosti. Prek njega bodo lahko potniki v riu spremljali prometne informacije, vremensko napoved, mogoče bo tudi na daljavo aktivirati nekatere funkcije v avtu in dostopati do diagnostičnih obvestil. 

Foto: Kia Kia rio

Rio je seveda tudi oblikovno nekoliko osvežen, tako zunaj kot znotraj. Vse različice bodo dobile polne LED žaromete, kar je v tem razredu še posebnost, ne pravilo. Pri asistenčnih sistemih pa velja omeniti sistem za preprečevanje naleta, ki po novem zaznava tudi kolesarje, avto bo lahko opremljen z inteligentnim sistemom za omejitve hitrosti, radarskim tempomatom, pomoč za vzvratno vožnjo ... Zanimiva posebnost ria je tudi opozorilo na potnika na zadnjem sedežu ob zapuščanju vozila. Sistem je seveda namenjen proti pozabljanju otrok v avtu. 

Foto: Kia Kia rio

Rio kot prvi v razredu opcijsko tudi sistem, ki voznika opozarja na prvo vozilo v koloni (LVDA - Leading Vehicle Departure Alert). Če voznik ustavi ria v zgoščenem prometu ali pri rdeči luči, ga sistem opozori, če se vozilo pred njim premakne in voznik ria tega ne opazi.

Prenovljeni rio bo v evropskih avtosalonih v drugi polovici leta.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.