Kihanje med vožnjo enako slepoti

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vozniki, ki imajo zaradi različnih alergij napade kihanja, so med vožnjo izpostavljeni nevarnosti. Strokovnjaki za varno vožnjo kihanje med vožnjo primerjajo celo s slepoto.
Oglej si celoten članek

Voznik, ki med vožnjo kihne enkrat, tudi pri hitrost le 50 km/h, z zaprtimi očmi prevozi pot v dolžini 14 metrov. "Med kihanjem se oči samodejno zaprejo," pravi Dr. Wiete Schramm, ki je sodeloval pri raziskavi TÜV Rheinland (globalni ponudnik tehničnih in varnostnih storitev na cesti). Zdravnik dodaja: "Če človek kihne enkrat še ni težava, alergija pa povzroča napade kihanja, ki ponavadi trajajo več sekund, to pa pomeni, da voznik brez, da bi gledal na cesto prevozi tudi 100 metrov in več."

Vozniki nagnjeni h kihanju se lahko zaščitijo s pravilno uporabo klimatske naprave, priporočljivo je tudi, da med vožnjo nimajo odprtega strešnega okna, pravijo pri nemškem ADAC-u in dodajajo, da je treba redno servisirati in čistiti zračne reže in filtre. Voznikom priporočajo tudi nošenje sončnih očal, da jim svetloba ne draži oči.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:58 7. September 2013.

    Kadar v avtomobilu med vožnjo jem ričet, vedno začnem neznosno kihati. Kdaj pa kdaj se mi zgodi, da v afektu …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.