Kolesarji ne bodo več čakali ob rdeči luči

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Kolesarji v Parizu bodo lahko s spremembo pravil nekatera križišča lahko prevozili tudi, ko bo avtomobilom gorela rdeča luč.
Oglej si celoten članek

Na kolesarje pogosto letijo kritike tistih za volanom, kako da ne upoštevajo prometnih pravil, izsiljujejo, vozijo skozi rdečo luč ... To nakazujejo tudi komentarji pod novico o za kolesarje nevarnih slovenskih cestah.

Vsaj slednje pa je velikokrat tudi posledica nerazumevanja posebnosti kolesa, ki se jih načrtovalci prometnih politikih premalo zavedajo. 

V Parizu, kjer kolesarje v politikah zmanjšanja emisij in izboljševanja pretočnosti prometa zelo cenijo, so tako napovedali spremembo nekaterih doslej "zabetoniranih" pravil kolesarjem v prid. Tako bodo lahko določena križišča kolesarji prečkali tudi ob za avtomobile rdeči luči, saj so testi iz 2012 dokazali, da kolesarji ob tem niso nikogar ovirali. Še več, z določeno "osvoboditvijo" kolesarjev se dokazano zmanjša nevarnost za trk z avtomobili, je poročal BBC.

Foto: Pariško županstvo Križišče Takšna križišča bodo označevali posebni le kolesarjem namenjeni prometni znaki , ki bodo nameščeni pod klasičnimi semaforji, omogočali pa bodo, da bodo dvokolesa lahko zavijala desno ali nadaljevala naravnost (denimo v križišču tipa T). 

A biciklisti modo morali še naprej spoštovati prednost pešcev in drugih prometnih udeležencev v skladu z ostalimi pravili.

Pariz namerava do 2020 potrojiti število voženj, ki se opravijo s kolesi. Tako naj bi ljudje s tem prevoznim sredstvom opravili že 15 odstotkov vseh dnevnih migracij. V ta namen bodo gradili nove mreže kolesarskih poti in parkirišča za kolesa.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 11:05 12. Julij 2015.

    Večina kolesarjev in pešcev ,ki imajo nesrečo so sami krivi.Sem bil brez avta 15 let in prehodil po mestu tisoče …

  • 14:08 10. Julij 2015.

    (npr. Titova pri Hoferju (v Mariboru))

  • 14:07 10. Julij 2015.

    Pri nas pa moraš, ko prikolesariš po urejeni kolesarski poti, zabremzati, stopiti s kolesa, pritisniti na tipko, da te semafor …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.