Koliko časa traja, da se akumulator zaradi luči v kabini izprazni?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24
Oglej si celoten članek

Če pozabite ugasniti luči ali ne zaprete pravilno vrat avtomobila, bo pri nekaterih modelih vozil bralna lučka za osvetlitev kabine ostala prižgana. Pogovarjali so se s tehničnim inštruktorjem pri podjetju GMT, ki nam je razložil, da se lahko težave po vrnitvi v vozilo pri zagonu motorja pojavijo že po petih urah delovanja žarnic v kabini avtomobila.

To pravi mehanik Vam škripajo zavore? To pravi mehanik

Akumulatorji manjše kapacitete se pri vozilih z bencinskimi motorji na primer izpraznijo do te mere, da naslednji dan ni več mogoče zagnati motorja, kar je pravzaprav najpogostejša težava.

Foto: Žurnal24 Lučka v avtomobilu

Nasvet mehanika Rad bi imel rabljenega audija ali BMW, to pravita mehanika

Nekatera nova vozila imuna na težave

Najbolj pogosto bodo imela težave vozila z akumulatorji manjše kapacitete in vozila z akumulatorji starejšimi od dveh let. Težave lahko pričakujejo lastniki starejših vozil, ki so običajno opremljena z eno žarnico moči 5 W, novejša pa imajo lahko več žarnic, tudi do pet, a so v novejših avtomobilih to led svetila, ki porabijo manj energije. Večja vozila imajo lahko tudi več klasičnih žarnic, mehanik pa opozarja, da lahko akumulator izprazni tudi prižgana žarnica v prtljažniku.

Foto: Žurnal24 Lučka v avtomobilu

Mehanik pojasnil Mehanik pojasnil: Raje žarnica iz trgovine kot iz rezervnega kompleta

V vozilu bo sicer ostalo nekaj električne energije za manjšo porabo, a to ni dovolj za zagon motorja. Rožnik pojasnjuje, da številna nova vozila, ko so zaklenjena, že imajo funkcijo "mehkega" izklopa notranje osvetlitve, ki se izklopi od 2 do 10 sekund po zaklepanju vozila. Težava je, če ne zapremo vrat. Takrat bo vozilo ostalo odklenjeno, luč v njem pa bo gorela. Vendar pa so nova vozila na srečo večinoma imuna tudi na to težavo, saj se tudi v primeru odprtih vrat žarnice ugasnejo v približno desetih do 20 minutah, dodaja mehanik.

Če imate starejši model, ko zaprete vozilo, vseeno počakajte, da se vse luči ugasnejo.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 06:37 1. April 2022.

    Alora, če je vgrajen 12v 65 ah akumulator pomeni da za izpraznitev rabi 65 ur! pri 12watih ( 12V X …

  • 09:57 31. Marec 2022.

    Ne razumem te logike. Avtomobili imajo vgrajene čedalje več elektronike, ki v mirovanju porabljajo energijo, ampak vgrajeni serijski akumulatorji so …

  • 09:46 31. Marec 2022.

    a.. naj stručkoti povejo kako to da imamo stalno priključen računalnik , pa multimedijo, pa alarmno napravo, . pa avto …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.