Koliko voznikov polovička prepriča, da plačajo globo?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Ministrstvo za pravosodje je v javno obravnavo dalo predlog o spremembah Zakona o prekrških, s katerim ukinjajo možnost polovičnega plačila kazni za prometni prekršek in uvajajo tretjinsko plačilo globe. Vzrok naj bi bil povečanje plačilne discipline prekrškarjev. A že zdaj velika večina prekrškarjev globo poravna v osmih dneh.
Oglej si celoten članek

Za povečanje plačilne discipline prekrškarjev se obstoječi način plačila polovice globe nadomešča s sistemom plačila tretjine globe, če jo voznik plača v osmih dneh od vročitve odločbe, v nadaljnjih osmih dneh pa lahko plača dve tretjini izrečene globe, so na ministrstvu za pravosodje zapisali v popravkih zakona, ki so ga v javno obravnavo dali konec prejšnjega tedna.

Velika večina poravna polovično globo

Za polovično globo, torej plačilo položnice v osmih dneh, se odloči kar 78 odstotkov prekrškarjev, nam je sporočila Vesna Drole, vodja Sektorja za odnose z javnostmi Policije. Na policiji ne vodijo statistike, ali gre pri plačevanju polovičnih glob v večini za nižje ali višje zneske.

Policija je za ostalih 22 odstotkov glob, ki niso plačane v roku, v obdobju od 1. 1. 2012 do 31. 7. 2015 na Finančni upravi RS vložila 332.380 predlogov za davčno izvršbo svojih nedavčnih terjatev v skupnem znesku 97,2 milijonov EUR, in sicer:

- v letu 2012 62.261 zadev v skupnem znesku 18,5 milijona evrov,

- v letu 2013 145.074 zadev v skupnem znesku 43,3 milijonov evrov,

- v letu 2014 89.520 zadev v skupnem znesku 25,5 milijona evrov,

in od 1.1. 2015 do 31. 7. 2015 35.525 zadev v skupnem znesku 9,8 milijona evrov.

"Kazen bi morali podvojiti“

V primerjavi z letom 2013 je torej število izrečenih predlogov za davčno izvršbo v upadu. Psiholog Marko Polič o uvedbi tretjinskega plačila globe ne vidi smisla: "To je povsem zgrešen pristop. Logiko oziroma psihologijo kaznovanja bi morali obrniti: Če kazni ne plačaš v nekem roku bi se denimo podvojila. Država nikakor ne bi smela dajati popustov. Tako se država dela norca iz sistema samega."

Finančna uprava RS je uspešno rešila 122.020 prejetih predlogov za izvršbo, od tega je bilo prejetih plačil po opominih dolžnikom za devet milijonov evrov in plačil po sklepih o davčni izvršbi za 17,7 milijonov evrov. Zadeve v vrednosti 1,2 milijona evrov je Finančna uprava RS zaključila iz drugih razlogov, saj se je postopek davčne izvršbe zaključil brez plačila davčnemu organu (npr. dolžnik je že predhodno plačal Policiji, preklic Policije, terjatve ni bilo možno izterjati zaradi smrti dolžnika fizične osebe ali prenehanja dolžnika pravne osebe, insolvenčni postopki ....

"Če ne bodo mogli izterjati kazni, vas čaka zapor"

Iz zakona o prekrških bodo ministrstvo črtalo tudi instituta uklonilnega zapora, ki ga je ustavno sodišče razglasilo za protiustavnega, za rešetkami pa boste kljub temu pristali, če vam dveh ali več glob ne bodo mogli izterjati.

"V tem primeru se kot skrajni ukrep omogoča izvršitev neplačane globe na način, da se ta spremeni v nadomestni zapor, ki torej ni mehanizem prisile k plačilu ampak nadomesti plačilo globe, ki po izvršenem nadomestnem zaporu ugasne. V postopku za odreditev nadomestnega zapora bo imel storilec možnost, da neplačano globo namesto z zaporom 'odplača' z delom v splošno korist," so na pravosodnem ministrstvu zapisali v zakon.

gregor.prebil@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 16:30 13. September 2015.

    Ni rečeno. V primerih odprtega tipa zapora bi lahko vsak dan šel opravljati svoje redno delo, plača pa bi šla …

  • 13:57 13. September 2015.

    Sicer pa je to ze tretjič novica na vseh poratlih. Zakaj se ne pogovarjamo o posledicah zastaranja primera Patrija. kaj …

  • 13:09 13. September 2015.

    Oslarija. Ko se enkrat zadeva "prime" in se ne razglablja več o tem (čeprav je zadeva na začetku dvignila veliko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.